Azt hiszed, csak úgy lementheted?

A dalszövegeket, kottákat és tabulatúrákat kínáló weboldalak sikeres befenyítése után az amerikai zeneműkiadókat (MPA) és a hanglemezgyártókat tömörítő (RIAA) szervezetek most az online rádiókra irányították a célkeresztet. Álláspontjuk szerint új törvényi szabályozásra van szükség a tekintetben, hogy a hallgatók milyen feltételekkel rögzíthetnek felvételeket az online rádiók adásából – hogy e törvény megalkotását kieszközöljék, az Egyesült Államok törvényhozásához fordulnak.

Hirdetés

A zeneipar képviselői növekvő nemtetszéssel szemlélik az olyan technológiák térhódítását, amelyekkel a hallgatók lemezre menthetik az éppen hallgatott rádióállomás műsorát. Mint mondják, így egyre több felhasználó fordulhat ilyen másolatokhoz, ahelyett, hogy boltban vásárolná meg a cd-t, vagy letöltené a dalt egy fizetős online zeneáruházból. A RIAA egyeztetés céljából megkereste a legnagyobb online rádiókat, és a CNET News hírportál információi szerint az egész múlt hét élénk levélváltással telt. Ennek ellenére a RIAA szándéka az, hogy a helyzetet hosszú távon rendezze, ezért mindenképpen a Kongresszustól várja, hogy kimondja, a hallgatónak fizetnie kell, ha megtartja a dal egy másolatát – ahogy például az iTunesnál történik.

Ez a vita lényegében már lezajlott egyszer a törvényhozásban, amikor a múlt században a hagyományos rádiók és hanglemezkiadók érdekei ütköztek. Akkor a rádiók számára kedvező ítélet született, amely kimondta, hogy a szerzőknek – és nem a kiadóknak – fizetett nem túl nagy összegű jogdíj fejében a rádiók bármilyen dalt lejátszhatnak. Ezzel párhuzamosan a hallgatók részéről a zenék rögzítését az arra alkalmas készülékeken az ésszerű felhasználás keretébe sorolták. 1998-ban azonban, amikor az internetes és egyéb digitális sugárzás szabályozásáról döntöttek a jogalkotók, elfelejtették ezt a gyakorlatot következetesen átültetni, így a zeneipar számára lehetővé tették, hogy jogdíjigénnyel lépjen fel ilyen esetekben.

Az online rádiók aggodalommal figyelik a RIAA által a helyzet lehetséges megoldásaként felvázolt legkülönfélébb másolásvédelmi eljárásokat, amelyek a digitális jeladásokba ágyazott, az online terjesztést lehetetlenné tevő "broadcast flag"-től (speciális azonosítótól) egészen a teljes adatforgalom – rögzítést is megakadályozó – titkosításáig terjednek.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények