Azonnali átutalás: jön a második fázis

Fizetés, nyugdíj, rezsi – teljes lehet a rendszer.

A tavasszal problémamentesen bevezetett azonnali banki átutalás főként magánszemélyek közötti, illetve magánszemélyek-cégek viszonylatban lezajló egyedi tranzakciókat érintett, ám a fizetések és a nyugdíjak kimaradtak ebből a rendszerből – de természetesen nem végleg.

Szeptember elején ugyanis jön az azonnali átutalás rendszerének tervezett második fázisa, amely a béreket, a nyugdíjakat emeli be, illetve a rezsifizetés módja is megváltozhat. Erről a folyamatról készített összefoglalót az azenpenzem.hu.

Jelen pillanatban egyelőre még a bérfizetések legtöbbje csoportos átutalás, ami továbbra is a napközbeni elszámolásban maradt. Az idén szeptembertől válik lehetségessé, hogy a vállalati kötegelt utalásokat, rendszeres átutalásokat, értéknapos utalásokat is az azonnali fizetési rendszerben kezeljék – így hitelintézettől függetlenül az azonos cégnél dolgozók ugyanabban az időpontban kapják meg a bérüket.

A szeptemberi nyugdíjak is részei lesznek már a rendszernek, és bár az előre betervezett fizetési dátumok miatt ez önmagában nem okoz változást, viszont kizárja az olyan botrányt okozó eseteket, melyeknél késik a számlára utalás.

A legnagyobb változás a rezsiszámlák rendezése terén jöhet – hívja fel rá a figyelmet az azenpenzem.hu. Itt az úgynevezett fizetési kérelemről van szó: ennek lényege röviden, hogy ebben a tranzakcióban nem pénzt küld, hanem kér a kezdeményező. Aki pedig megkapja a fizetési kérelmet, maga döntheti el, hogy eleget tesz-e neki. A teljesítésre a jogszabály elméletben 60 napot ad, de a rezsicégek türelme aligha terjed eddig. Nem mellékes viszont, hogy lehetséges a résztörlesztés, de megjegyzés is írható a tranzakcióhoz (ez például csőtörés után, vagy a vitatott fogyasztás esetén hasznos).

Az viszont gondot okozhat, hogy a bankoknak nem lesz kötelező a fizetési kérelem szolgáltatásának bevezetése. Jelenleg három pénzintézetnél vezették be, de a jövő még bizonytalan.

További részletek az azenpenzem.hu cikkében olvashatóak.

Azóta történt

Előzmények