Az új trend szélesebb noteszgépeket vetít előre

A lehetőségekhez képest teljesebb, a korábbinál élethűbb moziélményt tudnak majd nyújtani a közeli jövőben a boltokba kerülő asztaligép-helyettesítő noteszgépek, köszönhetően egy újonnan bevezetésre kerülő kijelző-méretkategóriának – írja riportjában a tajvani Digitimes. A lap forrásai szerint mostanra gyakorlatilag az összes jelentős panelgyártó elkezdte a 15,6 hüvelykes, azaz nagyjából 39,6 centiméteres képátlójú, notebookokba passzoló TFT-k fejlesztését és gyártását – ezek a kijelzők szélesebbek lesznek a manapság ebben a méretkategóriában elterjedt 15,4 hüvelykes paneleknél, 16:9-es képarányuk (ugyanilyen képarányt nyújt a legtöbb lapostévé) és felbontásuk pedig jobban igazodik majd a mozgókép-tartalmakhoz, elsősorban a HD-mozikhoz.

A Digitimes úgy tudja, hogy nagy panelgyártók, így az AU Optronics (AUO), a Chi Mei Optoelectronics (CMO), az LG Display és a Chungwa Picture Tubes (CPT) egységesen bevezetik az új kijelzőméretet, a nagyobb piaci szereplők közül egyedül a Samsung hezitál, nem véletlenül: a koreai gyártónak már van 16:9-es képarányú noteszgép-LCD-je, de nem 15,6, hanem 16 hüvelykes képátlóval (ezt a panelt használja az Acer egyes Gemstone Blue gépeinél).


Acer Gemstone Blue noteszgép 16 hüvelykes, 16:9-es TFT-vel

Iparági források szerint egy ötödik vagy hatodik generációs üvegszubsztrátumból rendre 18 vagy 35 darab 15,6 hüvelykes kijelzőpanel vágható ki – az AUO és a CMO gyáraiban állítólag már zajlik is a termelés az ötödik generációs gyártósorokkal. Az LG Display a hírek szerint a harmadik negyedévben kezdi meg a 16:9-es notebook-panelek gyártását a hatodik generációs technológiával.

A nagyobb noteszgépgyártók a beszámolók szerint máris ráharaptak az új LCD-kre: az ismert márkák szinte kivétel nélkül kínálnak majd olyan notebookokat, melyek 15,6 hüvelykes kijelzővel rendelkeznek. Az újdonságok elsősorban az Acer, az Asus, a Dell, a Lenovo és a Toshiba választékában tűnhetnek fel az év második felében.

Ma már szinte alig kapható olyan noteszgép, amely ne széles képarányú (jellemzően 16:10-es) kijelzővel rendelkezne: már az egyik legkonzervatívabb márka, a Lenovo kínálatából is eltűntek az olyan típusok, melyek még a hagyományos, 4:3-as képarányú LCD-t tartalmazták. A széles képarányú kijelzők részint éppen a multimédiás tartalmak rohamos térnyerése révén kezdtek beférkőzni a számítástechnikába az ezredforduló után, ezek a panelek ugyanakkor nem csak a szórakozást, de nagyobb képfelületüknek és az emberi szem látószögéhez jobban igazodó arányaiknak köszönhetően a hatékonyabb munkát is segítik.

Azóta történt

  • Meglepetést okozott a Dell

    Az árbevétel és a nyereség is jobban alakult a vártnál.

  • Eee-e vagy?

    Az elején még neve se volt. Rendes. Mekegtek valami Eee-t, aztán látszott, ez lesz a spanyol viasz mégis, hát lett normális neve. Azóta netbook.

  • Lanci lett az Acer vezére

    Olasz lett a harmadik legnagyobb PC-gyártóként jegyzett tajvani vállalat első embere.