Az MTI is beszáll a 3G-s mobilmédia-szolgáltatásba

Tizennyolc hónapos kutató- és fejlesztő munkát követően piacéretté vált az európai harmadik generációs mobilmédia projekt, a MINDS (Mobile Information and News Data Services for 3G). Pénteken Berlinben a konzorciumot alkotó öt nemzeti hírügynökség és négy technikai partnere 12 innovatív mobil média alkalmazást és üzleti modellt mutatott be. A megoldások leegyszerűsítik és szabványosítják a kapcsolatot európai kiadók és mobil hálózati szolgáltatók között.

Hirdetés

A MINDS fejlesztési munkáját az EU-Bizottság eContent programja finanszírozta. Az eContent az EU-Bizottság által szponzorált piaci beállítottságú program az európai digitális tartalomszolgáltatás előállításának és terjesztésének támogatására, valamint a nyelvi és a kulturális sokféleség előmozdítására a globális távközlési hálózatokon. A harmadik generációs technológiának köszönhető széles átviteli sáv és az új és fejlett mobiltelefonok által kínált videós és játék lehetőségek ellenére a szolgáltatók adatforgalmi bevétele még elmarad az iparági várakozásoktól.

A csomag bemutatásával egyidőben a hírügynökségek bejelentették a svéd Ericssonnal, a világ vezető távközlési berendezés gyártójával kialakítandó együttműködésüket is. A Deutsche Presse-Agentur (dpa, Hamburg) német hírügynökség multimédiás részlege, a dpa-infocom, valamint az osztrák (APA), holland (ANP), svájci (sda-ats) és a magyar (MTI) nemzeti hírügynökségek a MINDS projekt keretében kifejlesztett koncepciók és termékek értékesítését egy operatív szervezet révén kívánja megoldani. A MINDS International keretként szolgált majd az európai nemzeti hírügynökségeknek mobil média szolgáltatásaik fejlesztéséhez és értékesítéséhez. A MINDS International és a svéd mobil technológiai konszern a mobil média tartalom szolgáltatások értékesítését az Ericsson Internet Payment eXchange (IPX) megoldására építi.

A MINDS projekt műszaki partnerei - az arvato systems (Gütersloh), a CoreMedia AG (Hamburg), a Fraunhofer FOKUS intézet (Berlin) és az ifra nemzetközi kiadói szervezet (Darmstadt) - a továbbiakban is a MINDS partnerei maradnak a kutató- és fejlesztő munkákban, valamint az alkalmazások kidolgozásában.
A MINDS egyes szolgáltatásaival már piaci sikereket tud felmutatni. 2005 márciusában a dpa-infocom mobil információs platformot indított be német lapok számára. A platform egyszerű és költséghatékony lehetőséget teremt a kiadóknak olyan mobil média szolgáltatások üzemeltetésére, mint az SMS-szavazás, vetélkedők, helyiérdekű közlemények, valamint apróhirdetések mobil elérhetősége.

A szolgáltatást már 16 sajtótermék veszi igénybe. A holland ANP hírügynökség nemrégiben indította be Niuz nevű mobil audió hírszolgáltatását. Az osztrák APA hírügynökség átfogó befektetési szolgáltatói rendszert fejlesztett ki professzionális pénzügyi befektetők és brókerek számára.

Előzmények