Az Intel túsza az Apple?

Hirdetés


Hector de J. Ruiz

Hiába indított pert ellene az Advanced Micro Devices (AMD) és vizsgálódik az ügyben az Európai Bizottság is, az Intel nem hagyott fel az iparág zsarolásával – állította az AMD vezérigazgatója a kaliforniai Commonwealth Club szerdai San Franciscó-i rendezvényén tartott beszédében. „A monopóliumok, bármibe kerül is, védik a piaci részesedésüket, hogy megőrizhessék üzleti modelljüket” – fogalmazott Hector Ruiz, aki szerint a világ legnagyobb félvezetőgyártója továbbra is „leplezetlen kifizetésekkel” győzi meg üzletfeleit arról, hogy mellőzzék az AMD chipjeit.

A cégvezető szerint ugyanakkor ez a gyakorlat nem tartható fenn. Ruiz úgy vizionálja, hogy idővel az idén januárban Intel-platformra váltó Apple is fog processzorokat vásárolni az AMD-től. „Mindenki választási lehetőséget szeretne. Ismerjük az Apple-t, ugyan miért akarnának olyan túszok lenni, mint korábban mindenki más?” – tette fel a kérdést. Ráadásul – mondta Ruiz –, mivel a Mac OS operációs rendszert már portolták Intel-platformra, az AMD processzorainak felhasználása nem igényel külön erőfeszítéseket az Apple részéről.

Amint arról beszámoltunk, legutóbb a Metro AG német kiskereskedelmi csoport tulajdonában lévő Media Markt elektronikai áruházlánc esetében vetette fel az AMD a verseny korlátozásának gyanúját – és erre az esetre az Intel üzleti gyakorlatát 2001 óta vizsgáló Európai Bizottság is felfigyelt. A panasz szerint az Intel eurómilliók kifizetésével vette rá a Media Marktot arra, hogy ne vegye fel az AMD-chipes számítógépeket az áruházak kínálatába.

Azóta történt

  • Nekimegy az Intelnek a Transmeta

    A processzorpiacot tavaly elhagyni kényszerülő vállalat most a bíróságon próbálja gyarapítani a bevételeit.

  • Ébredezik az Intel

    Bár a számok nem jók, a piac szerint kilábalóban van a hullámvölgyből a chipgyártó óriásvállalat.

  • Rekordot döntött az AMD

    Újabb történelmi csúcson a kisebb processzorgyártó piaci részesedése. De az Intel visszavág.

  • Európa rászállhat az Intelre

    A versenyügyi biztos kezében a döntés: hivatalos eljárás indulhat a világ legnagyobb processzorgyártója ellen.

Előzmények