Az idén sem lesz Vista

Hirdetés

Jim Allchin
Jim Allchin

A Microsoft még nem dolgozott olyan hosszú ideig operációs rendszeren, mint a Windows Vistán, melyet – a hivatalos elnevezés tavalyi bejelentéséig – korábbi kódnevének (Longhorn) elferdítésével sokáig csak Long Waitként (hosszú várakozás) emlegetett a szkeptikus szaksajtó. Hogy nem alaptalanul, azt bizonyítja a vállalat újabb csúszásról szóló tegnapi bejelentése. Amint az ez alkalomra szervezett sajtótájékoztatón kiderült, a Vista megjelenését 2007-re halasztják. Jim Allchin Windows-guru elmondása szerint azért döntöttek a karácsony utáni megjelenés mellett, mert néhány héttel amúgy is el kellett volna csúsztatni a premiert, és ezzel több PC-gyártó is lemaradt volna az ünnepekről a vistás gépeivel. Bár a cégvezető szerint nem minden számítógépgyártó aggódott a halasztás miatt – a viszonteladók közbeiktatása nélkül, közvetlenül értékesítő Dell például biztosan könnyen alkalmazkodott volna a késéshez –, nem akartak hátrányos helyzetbe hozni egyeseket. Allchin ugyanakkor kiemelte, hogy a mennyiségi licencet vásárló vállalati ügyfelek már novemberben hozzájuthatnak a Vistához.

A Gartner 2001-ben még azt jósolta, hogy az új Windows már 2003-ban piacon lesz, a Microsoft azonban először 2005-ös premiert irányzott elő. Ezt később az idei év második félévére halasztotta, majd most a jövő év elejére tolta a bemutatót. Ahogy távolodott a Vista premierje, úgy csökkent a tervezett új – forradalmiként beharangozott – szolgáltatások köre is. Elsőként az egyik alappillér, a merevlemezen tárolt adatok adatbázisszerű rendezését és keresését lehetővé tévő Windows File System – röviden WinFS – fájlrendszer beépítését vetette el a szoftvervállalat, majd a korábban Palladium, később pedig Next Generation Secure Computing Base (NGSCB) néven emlegetett – hardveres és szoftveres megoldásokat ötvöző – biztonsági technológia kihagyása mellett döntött.

Elemzők szerint az újabb késés a teljes iparágra hatással lehet, hiszen visszavetheti a PC-piac hagyományosan legerősebb negyedévének forgalmát. A hír hatására nem csak a Microsoft, de az Intel, a Hewlett-Packard és a Dell részvényeinek árfolyama is visszaesett.

Allchin ugyanakkor optimista, szerinte az idei PC-eladásokat nem fogja látványosan rontani a halasztás, a Microsoft szempontjából pedig végképp nincs nagy jelentősége, mert a vállalat üzleti éve nem a naptári évvel ér véget, hanem júliustól júniusig tart. A cégvezető elmondta, hogy az extra heteket az operációs rendszer csiszolására fogják felhasználni, főként a biztonságra és a használhatóságra koncentrálnak majd. A végleges változat késése nem befolyásolja a jövő negyedévre ígért tesztverzió megjelenési ütemtervét.

Azóta történt

Előzmények

  • Felküzdhető a Windows a Macre

    Közel 14 ezer dollár üti annak a párosnak a markát, akik rá tudták bírni a Microsoft operációs rendszerét, hogy másszon fel az Apple új gépeire.

  • Vista-backdoor: csak a testemen keresztül!

    A Microsoft egyik szoftvermérnöke kijelentette, a vállalatnál senki nem adná nevét egy beépített hátsó ajtóhoz.