Az IBM megmenti a számítástechnika dinoszauruszait


Az IBM Corp. azt reméli, hogy mainframe (nagyteljesítményű) számítógépeinek új, egyszerűbb programozása segít már elveszni látszó vezető pozíciójukat megtartani ebben a piaci szegmensben.

A mainframe komputereket, a „nagygépeket” több mint negyven éve használják a legbonyolultabb, nagy komplexitású feladatok megoldására: például a banki tranzakciók követésére és lebonyolítására. Egy ilyen gép darabonként akár egymillió dollárba is kerülhet, de a nagy cégek számára nélkülözhetetlenek a megbízható és biztonságos működésű számítógépek. Ám a rohamos technológiai fejlődés oda vezetett, hogy a nagygépek hagyományos feladatait már sokkal olcsóbb számítógépek hálózataival is el lehet látni, s az új technológia hívei a nagygépeket egyszerűen a számítástechnika dinoszauruszainak tartják.

Az IDC kutatási igazgatójának, Steve Josselynnek jelentése szerint a nagygépek és más csúcseszközök piaca a 2000-es 19 milliárd dollárról 2005-re 12 milliárdra esett vissza. Az IBM továbbra is piacvezető ezen a területen, de forgalma tavaly 7,6 százalékkal, az idei év első felében pedig 1,5 százalékkal csökkent. A vállalat, hogy vonzóbbá tegye gépeit, az utóbbi időben arra biztatja a felhasználókat, hogy szabad szoftvereket és más „könnyűsúlyú” programokat futtassanak a nagygépeken, emellett áprilisban piacra dobták a Big Blue-t, melynek ára 100 000 dollártól indul, s ezekkel a számítógépekkel a kisebb vállalkozásokat célozták meg.

Az IBM most tovább folytatja offenzíváját, s bejelentették: egy egyszerűbb operációs rendszert és programozási nyelvet fejlesztenek a nagygépekhez, s így nem kell majd évekig tanulni ahhoz, hogy valaki egy nagygépet tökéletes biztonsággal tudjon kezelni. A vállalat 100 millió dollárt költ a projektre a következő öt évben, s céljuk az, hogy a nagygépek éppoly egyszerűen programozhatóak és kezelhetőek legyenek mint más számítógépek. A részletekről annyit tudni, hogy a nagygépek esetében is alkalmazzák majd a grafikus kezelői felületeket és a fogd-és-vidd funkciókat, melyek a személyi számítógépeknél már teljesen természetesek. Az IBM nagygépekkel foglalkozó osztályának általános menedzsere, Jim Stallings kijelentette, hogy – bár még mindig tapasztalható ellenállás a változtatásokkal kapcsolatban a mérnökök és programozók részéről – feltétlenül lépniük kell, ha életben kívánják tartani ezt az üzletágat, s a projekt új piacok és új fogyasztók megnyerését célozza.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények