Az IBM erősített a szerverpiacon

Hirdetés

A szerverpiacon évek óta első helyen álló IBM tavaly tovább növelte előnyét – derül ki a Gartner piackutató friss jelentéséből. Az informatikai óriásvállalat 2004-ben 9,3 százalékkal, 16,1 milliárd dollárra növelte a kiszolgálók eladásából származó árbevételét, miközben a piac egésze csupán 7,2 százalékkal, 49,5 milliárd dollárra bővült.

Látványosabb növekedést csupán a negyedik helyen álló Dell produkált: a PC-gyártó 20 százalékkal kasszírozott többet (4,8 milliárd dollárt), mint egy évvel korábban a szerverek eladásából. Az összesítésben a második helyen továbbra is Hewlett-Packard áll 13,4 milliárd dolláros forgalommal (6,7 százalékos növekedés), míg a dobogó utolsó fokán az eredményét 4 százalékkal, 5,2 milliárd dollárra apasztó Sun Microsytems tanyázik.

Az IBM-nek a unixos operációs rendszereket futtató gépek – egyébként hosszú ideje zsugorodó, tavaly 16,2 milliárd dollár értékű – piacán is sikerült növelnie befolyását, mintegy 2,5 százaléknyi piaci részesedést szerzett a HP-től és a Suntól. Még ennél is kiemelkedőbben teljesített azonban a kék vállalat az x86-os – azaz többnyire Intel Xeon és AMD Opteron – processzorokkal épített kiszolgálók szegmenségben, amely 16,4 százalékkal, 23,2 milliárd dollárra nőtt tavaly. Itt ugyan a HP áll az első helyen a piac 32,6 százalékos szeletével, ám növekedési üteme elmaradt a piac egészéétől. Ezzel szemben a második helyen álló Dell 19,6, a harmadik IBM pedig 22,4 százalékot javított egy évvel korábbi árbevétel-mutatóin. További két gyorsan bővülő szegmensben, a Linuxot futtató rendszerek és a kis helyigényű blade szerverek piacán is az IBM érte el a legnagyobb növekedést.

Azóta történt