Az FCC szerint a kibervédelem a Belbiztonsági Hivatalhoz tartozik

Hatályon kívül helyezték az előző érában megalkotott szabályozást, ami arra kötelezte a szolgáltatókat, hogy beleegyezést kérjenek a felhasználóktól az adatgyűjtésre és azok értékesítésére.

Még azelőtt hatályon kívül helyezte fogyasztói adatvédelmi szabályozását az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC), hogy az életbe lépett volna. Az előző vezető alatt kidolgozott tervezetet a cégek ellenezték, mert gátat szabott volna a felhasználók követésének, a használati- és böngészési szokások továbbértékesítésének.

Hirdetés

A konkrét szabályozás arra kötelezte volna az internetszolgáltatókat, hogy értesítsék a fogyasztókat arról, milyen adatokat gyűjtenek róluk, azokat hogyan használják fel, és ehhez kérjék beleegyezésüket is (opt-in). Az FCC által érzékeny adatnak minősült minden gyerekekkel, egészségüggyel és gazdasági helyzettel, e-mail címmel, helyadattal, internetezési előzménnyel és alkalmazáshasználattal kapcsolatos információ.

A jogvédők szerint természetesnek kellene lennie, hogy az ilyen adatok felhasználásával kapcsolatban kikérik a felhasználók engedélyét, a szolgáltatók szerint viszont minden megkötés és nehezítés hátráltatja az innovációt.

Az FCC egyik biztosa, Michael O'Rielly azt mondta, szerinte a Szövetési Távközlési Bizottságnak nem feladata aktív szerepet vállalni a kiberbiztonság területén. Álláspontját azzal támasztotta alá, hogy jelenleg nincs olyan hatályos törvény az Egyesült Államokban, ami arra kötelezné az FCC-t, hogy foglalkozzon a témával.

A bizottság vezetője, Ajit Pai szerint ez a Belbiztonsági Hivatal (DHS) feladata annak ellenére, hogy a DHS nem rendelkezik szabályozói jogkörrel a kommunikációs szektor fölött ellentétben az FCC-vel. Ez már nem az első megkérdőjelezhető döntés az új FCC vezér részéről, korábban azzal a kijelentésével borzolta a kedélyeket, hogy egyszerűen hibának nevezte az internetsemlegességi törekvéseket.

Azóta történt

Előzmények