Az év legnagyobb európai Grid-rendezvénye Budapesten

Az EGEE projekt (Enabling Grids for E-sciencE – www.eu-egee.org) az Európai Unió egyik tartalmában és méretében is kiemelt kutatás-fejlesztési projektje. A tudományos kutatás legújabb eredményeit közvetlenül a gazdaságban hasznosító projektben 31 ország 91 tudományos kutatással és fejlesztéssel foglalkozó intézménye vesz részt.

Hirdetés

A 2007. évi konferenciát (2007. október 1–5.) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mint a projekt egyik résztvevő intézménye rendezi. Az EGEE’07 a 2007-es év legnagyobb európai Grid-eseménye, számos külföldi résztvevővel az ipar, az államigazgatás, a pénzügyi és az üzleti élet különböző területeiről. A konferencián várhatóan közel 50 országból több, mintegy 600 mérnök, kutató és fejlesztő vesz részt. A konferencián bemutatkoznak a különböző európai, ázsiai, amerikai Grid-projektek és az azokhoz kapcsolódó Grid-fejlesztésekkel foglalkozó kutatói közösségek is.

Az idei konferencia fő célja az, hogy bemutassa, hogyan köti össze az EGEE projekt és ez a rendszeresen megrendezett konferenciasorozat a különböző felhasználói és kutatói közösségeket, hogyan épül be a Grid-technológia az üzleti élet különböző szintjeire, a bankoktól a kis- és közepes vállalkozásokig.

Már több mint 36 ezer számítógép erőforrása érhető el…

Az EGEE projekt elsődleges célja, hogy egy kiforrott szolgáltatásokat nyújtó Grid-infrastruktúrát biztosítson az európai és azon kívüli kutatói hálózatok számára. A projekt keretében az akadémiai és ipari kutatók számára jelenleg már több mint 36 ezer számítógép erőforrása érhető el, a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül a nap 24 órájában, s ezek az erőforrások elosztottan helyezkednek el a világ számos országában. Ez az infrastruktúra átlagosan körülbelül 30 ezer konkurens feladat futtatását és több mint 5 petabájtnyi adat tárolását teszi lehetővé.

A két évre tervezett projekt megvalósítása jelenleg félidőben jár. A most meglevő és üzemelő infrastruktúrát a projekt tovább bővíti, és ezzel megerősíti a nemzeti, regionális és tematikus Grid-fejlesztéseket, valamint segíti az egyéb Grid-rendszerekkel való együttműködést. A várható eredmény egy nagykapacitású, az egész világot behálózó infrastruktúra lesz, amely messze túlhaladja a helyi számítógépklaszterek és szuperszámítógép-központok képességeit, egyedülálló eszközt biztosítva az együttműködő számításigényes tudományos projektek számára (e-Science).

Alkalmazások az EGEE infrastruktúrán

A jelenlegi infrastruktúrán a nagyenergiájú részecskefizikai és az orvosbiológiai kutatások mellett számos más tudományterülethez kapcsolódó számításigényes alkalmazás is fut, mint például multimédia, asztrofizikai, régészeti, pénzügyi és kémiai alkalmazások. A kutatók úgynevezett virtuális szervezetekbe tömörülve (Virtual Organisations - VO) érhetik el a közös erőforrásokat. A VO-k adják a kutatói közösségek vázát. Jelenleg több mint 60 különböző VO-ban folynak kutatások.

A konferenciáról további információkat az eu-egee.hu honlapról lehet megtudni.

Azóta történt

Előzmények