Az Európai Bizottság pereli a német kormányt


Az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé idézte a német kormányt, mivel az nem tesz eleget a Bizottság felszólításának, hogy törvénymódosítással változtassa meg az országban a távközlési területet szabályozó rendelkezéseket. Az uniós szakemberek szerint ugyanis Németországban korlátozzák a szabad versenyt, a Deutsche Telekomnak jogtalan előnyt biztosít a jelenlegi rendszer. Bizonyos, tavaly februárban életbe léptetett törvényváltoztatások a nagysebességű hálózatok területén olyan előnyöket nyújtanak a cégnek, melyek kiemelik őket a versenyből.

Az EU távközlési biztosa, Viviane Reding nyilatkozatában elmondta: már többször figyelmeztették a német kormányt, hogy a jelenlegi helyzet sérti az uniós szabályozást, ám eddig teljesen hiábavaló volt az igyekezetük, ezért voltak kénytelenek a bírósághoz fordulni.

A Deutsche Telekom egy olyan hálózat építésébe kezdett, mely a jelenleginél hússzor gyorsabb kapcsolatot biztosít Németország 50 legnagyobb városa között, s a kormány elfogadta a cég érvelését, hogy csak akkor jutnak megfelelő profithoz, ha nem kötelesek vonalaikat felkínálni a riválisoknak. Az Európai Bizottság ezzel szemben úgy érvel, hogy a Deutsche Telekom már most is monopolszereplőnek számít, hiszen az ország telefonvonalainak 70 százaléka az ő kezelésükben van.

Azóta történt

Előzmények