Az Elsőfokú Bíróság előtt a Microsoft-ügy

Hirdetés

A luxembourgi székhelyű európai Elsőfokú Bíróságon ma megkezdődött a Microsoft ellen két évvel ezelőtt hozott európai bizottsági döntés és szankciók felülvizsgálata. A Reuters értékelése szerint az eljárásnak nem csupán a szoftvervállalat szempontjából nagy a tétje, mert az az EB versenyügyi kompetenciájának próbája is.

Amint az ismert, az európai hatóság 2004 márciusában 497 millió eurós bírság megfizetésére és arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését, és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. Mivel a szoftvercégnek nem sikerült elérnie a döntés felfüggesztését, nem bújhatott ki a szankciók teljesítése alól, igaz, az EB a mai napig vitatja a kötelezettségek maradéktalan teljesítését, amiért újabb, napi akár 2 millió eurós bírsággal fenyegeti a vállalatot.

A Microsoft még 2004 júniusában fellebbezést nyújtott be a rekordösszegű bírságot és a további korlátozásokat elrendelő EB-döntés ellen, ám az ügy csak most került az Elsőfokú Bíróság elé. A ma kezdődött meghallgatások öt napig tartanak a kizárólag különösen jelentős ügyekben eljáró, 13 bíróból álló nagytanács előtt. A Reuters beszámolója szerint a tárgyalást rendkívüli médiaérdeklődés övezi: a tudósítók többsége csak egy szomszédos teremből, televízión követheti az eseményeket, mivel mindössze 15 riportert engedtek be a tárgyalóterembe.

A hírügynökség szerint ha a Microsoft fellebbezését elfogadják a bírák, Brüsszelnek nem marad további lehetősége a szoftvercég elleni fellépésre. Az EB versenyügyi kompetenciáját már eddig is kikezdték azok a kevésbé jelentős esetek, amelyekben az elmarasztalt cégeknek sikerült elérnie a határozatok megfordítását. Ha a mostani ügyben is hasonló döntés születne, az teljesen aláásná a testület presztízsét. A bírósági döntés a Microsoft-ügyben csak hónapok – vagy akár egy év – múlva várható.

Azóta történt

Előzmények