Az ARM is beszáll az agyimplantátumok fejlesztésébe

A kihívást az energiaellátás jelenti, de tíz éven belül ezt is meg fogják oldani. Ha bejön, a stroke, a Parkinson-kór és az Alzheimer kezelésében is bevethető lesz.

Agyba ültethető chipen dolgozik az ARM, amerikai kutatókkal együttműködve szeretnék jobbá tenni az agy- és gerincsérültek életét a koponyán belülre telepített egységgel. A cél egy olyan rendszer kifejlesztése, amely nemcsak abban segít, hogy különböző feladatokat végezhessenek el a betegek, de érzékszervi visszajelzéseket is kapjanak a műveletekről.

Hirdetés

Nem ma fogják bejelenteni az első sikeres beültetést, tízéves projektben gondolkozik a csapat. Az ARM a processzorokat biztosítja a feladathoz, a fejlesztés pedig a Washington Egyetem Center for Sensorimotor Neural Engineering karán zajlik majd. Kezdetleges prototípusok már most is léteznek, nyilatkozta az ARM egészségügyi technológiák vezetője. Peter Ferguson azt mondta, „a kihívást az energiafelhasználás jelenti, amit a környezet hőmérsékletéből nyernének. Valami rendkívül apró és nagyon alacsony erőforrás igényű eszközre van szükség.”

Az első szakaszban „rendszert kell rakni a chipre”, ami képes az agyból érkező jeleket a gerincvelőbe épített stimulátoroknak továbbítani, ezzel lehetővé téve a spinális vagy neurológiai körülmények között a mozgás szabályozását.

Ferguson szerint az áttörést az jelentheti, hogy nemcsak kiolvassák a jeleket az agyból, hanem visszajelzést is küldenek, például a szorítás erősségéről, vagy a hőmérsékletről. Ha sikerrel járnak, a gutaütés, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kezelésében is bevethető technológiát adnának az egészségügynek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények