Az APEH rászáll a neten kereskedőkre

Az idén kiemelt figyelmet szentel az APEH az online piactereken értékesítők ellenőrzésére – írja a Napi Gazdaság. A lap úgy tudja, hogy eddig 26 vizsgálat indult interneten kereskedő állampolgárok ellen, de ezek még nem zárultak le. Több olyan esettel is találkoztak az ellenőrök, amikor az értékesítő magánszemély volt, és a netes kereskedelemből származó bevételei után egyáltalán nem fizetett be adót. Az efféle adóelkerüléssel kapcsolatos bejelentések egyre gyakoribbak.

A jövedelemadó-törvény szerint ha az ingóságok eseti értékesítéséből befolyó jövedelem  (tehát az eredeti vételár és egyéb költségek levonása után megmaradó haszon) meghaladja az évi 200 ezer forintot, 25 százalékos adót kell az után fizetni, üzletszerű értékesítés esetén viszont egyéb jövedelem címén praktikusan 36 százalék az adó – mutat rá a Napi Gazdaság cikke. (A lapban tévesen 50 ezer forintos jövedelemlimit szerepel – a szerk.) A legtöbb szabálytalanság valószínűleg az utóbbi körből kerül ki, mivel a magánszemélyek az efféle jövedelmeket többnyire nem vallják be, de a vállalkozások között is találtak olyanokat, melyek nem számolták el teljes körűen a netes bevételeiket.

Azóta történt

  • Vásároljon az interneten robottal!

    Karácsonykor emberi megbízásból dolgozó szoftverügynökök bonyolíthatják a kerekedés oroszlánrészét egy online piactéren.

Előzmények