Az APEH nem szereti a linuxosokat

Internetes fórumokon gyakran kritizálják az APEH adóbevallásokhoz használt űrlapkitöltő rendszerét, az ABEV néven elhíresült szoftvert. Bár a fejlesztő, a 100 százalékban az APEH tulajdonában lévő Pillér Kft. az évek óta folyamatosan csiszolgatott szoftver sok gyermekbetegségét orvosolta, ennek ellenére képtelen volt a Windowson kívül más platformon működésre bírni. Jogos ugyanis a felhasználók azon igénye, hogy a Microsoft operációs rendszerén kívül más rendszeren is használhassák a szoftvert, ám a problémát egyelőre két nekifutásra sem sikerült megoldani – derül ki Linux.hu és a Hup.hu szakportálok beszámolóiból.

Az első kísérlet tesztelése döcögősen indult. Futó Iván, az APEH akkori informatikai elnökhelyettese, aki úgy tudta, hogy a program kész, arra kért linuxos szakértőket, minél teljesebb körben teszteljék az új szoftvert. A fejlesztő cég azonban nem tudta kiadni a programot, mert az nem volt még tesztelésre kiadható állapotban. A projekt bukásának több oka is volt. Nem sikerült elfogadhatóan megoldani a kétdimenziós (2D) vonalkódokat generáló programrészt, ráadásul az alkalmazás 2D kódjához – noha nyílt forrású változat is létezik – egy zárt könyvtárat vásároltak. A szakportálok bennfentes közreműködői szerint további jogi problémát okozott, hogy az APEH által követelményként támasztott Arial betűtípus a Microsoft tulajdona (ezért is tartalmazza az összes Windows), ám más font használata esetén a program által előállított dokumentum szétesik.

A második – még folyamatban lévő – kísérlet egy platformfüggetlen, Java-alapú verzió kifejlesztése volt. Ez a változat egyelőre azért tűnik zsákutcának, mert a leggyorsabb számítógépeken is rendkívül lassan fut.

Mindazonáltal könnyen lehet, hogy a nemzetközi linuxos közösség megoldja nekünk a problémát. Reménykedésre adhat okot ugyanis, hogy november közepén a Linux alatt windowsos programok futtatását lehetővé tévő Wine szoftver fejlesztői bejelentették a 0.9.25-ös verzió megjelenését. A számos hibajavítás és újdonság mellett ez a változat – a hírek szerint – már képes futtatni az ABEV programot.

Azóta történt

Előzmények