Az AMD nem tett le a Dell megpuhításáról

Az Advanced Micro Devices egy korábbi Dell-vezérrel erősítette igazgatótanácsát, ami elemzők szerint nyilvánvaló jele annak, hogy a sunnyvale-i vállalat újabb erőfeszítéseket tesz a világ legnagyobb PC-gyártójának megpuhítására. Az elkötelezett Intel-pártiságáról ismert Dell története során sosem épített még AMD processzort forgalomba hozott konfigurációiba, bár Michael Dell „soha se mondd, hogy soha” mantrájának gyakori felemlegetése időről-időre spekulációkra ösztökéli az elemzőket. A világ vezető számítógépgyártói közül egyedül a Dell ilyen makacs.

Az AMD igazgatótanácsának tagjává választott Morton Topfer tíz éven át dolgozott a texasi PC-gyártónál, alelnök és a tanács tagja is volt. Jelentős szerepe volt a vállalat mai arculatának és vezetőségének formálásában. Egyebek emellett az ő tanácsára került a céghez Kevin Rollins, aki ma a Dell elnök-vezérigazgatója. A 68 éves iparági veterán – aki korábban a Motorolánál is volt vezető – ma egy befektetési cég igazgatója.

***

Tegnap egy amerikai elemzőcég felvetette, hogy az AMD jól járna az energiatakarékos mikroprocesszorokat fejlesztő, hosszú ideje pénzügyi nehézségekkel küzdő Transmeta felvásárlásával. A Credit Suisse First Boston szerint az akvizícióval az AMD értékes szabadalmakhoz juthatna. A feltételezés hatására tegnap 10 százalékkal, 1,29 dollárra emelkedett a Transmeta-papírok árfolyama.

Azóta történt

Előzmények