Ukrajna állítólag visszavert egy újabb kibertámadást

Egyelőre a belügyminiszter rövid és kissé ködös tájékoztatásán kívül nem áll rendelkezésre több információ.

Az ukrán kiberbiztonsági rendőrség tegnap egy újabb, második kibertámadást blokkolt – jelentette be ma éjszaka a Facebookon Arszen Avakov belügyminiszter.

Hirdetés

Mint nemrég beszámoltunk róla, az ukrán hatóságok biztosak abban, hogy az országukból indult, majd szinte az egész világon károkat okozó Petya vírus mögött Oroszország áll – nem meglepő, hogy a tegnapi támadásról is úgy vélik, hogy a Kreml utasítására hajtották végre.

A miniszter bejegyzése szerint a támadást helyi idő szerint délután 1:40-kor indították, és a támadók szándéka szerint délután négyig tartott volna, ám a kibervédelmi rendőrség háromra sikeresen blokkolta a vírust. Úgy tűnik, a fertőzés újra a pénzügyi szoftvereket gyártó MeDoc szerveriről indult, pedig ezt a rendszert a Reuters híradása az ukrán rendőrség lezárta, hogy kivizsgálják a múlt heti támadás körülményeit – mindenesetre a miniszter azt írja bejegyzésében, hogy a MeDoc szervereinek blokkolásával sikerült megállítani a támadást.

„A támadást megállították. A szervereket eltávolították, és nyilvánvaló, hogy az akció az Orosz Föderációból indult” – írja bejegyzésében Arszen Avakov.

Azóta történt

Előzmények