Autólopás HD-ben: megjelent az év videojátéka

Az egyik konzolgyártó európai fórumán van egy téma, melyet egy szkeptikusnak tűnő fórumozó indított szabad fordításban nagyjából „Mi a franc ennyire jó ebben a Grand Theft Auto IV-ben?” címmel.

Nem kellett sokáig várnia a válaszra:
„A játékban tapadnak rád a csajok, és annyit dughatsz, amennyit nem szégyellsz. Ezek olyan élmények, amelyekben sosem lesz részed a való életben...”

Hirdetés

Liberty City, a bűn városa

A Grand Theft Auto IV eredetileg tavaly októberben került volna a boltokba, az Xbox 360 és PlayStation 3 platformokra egyszerre, egy időben elérhető játék végül nem készült el 2007-ben, a megjelenési időpontot idén április 29-re, azaz a mai napra módosították. És igen, akárcsak az előző részekben, ebben is lehet autót lopni, a városban száguldozni, járókelőket rémisztgetni, kurvázni, valamint mindenféle élet- és vagyonellenes cselekményeket művelni – csak most már HD-felbontásban. Ja, és mellesleg van egy kitűnő sztori egy feltörekvő bevándorlóról (ezt alakítja a játékos), egy félelmetes aprólékossággal kidolgozott, kitalált város, a New Yorkra építő Liberty City, változatos, ötletesen megvalósított zenei aláfestés és az elmaradhatatlan fekete humor.

Minden adott tehát ahhoz, hogy a Grand Theft Auto IV beváltsa a hozzá fűzött reményeket, és a két platform közös húzóerejének köszönhetően az év videojátékává váljon (a PC-s verziót egyelőre nem jelentették be, de bennfentesek szerint van remény rá, hogy ez még idén megtörténik). Mi több, a szoftver (legalábbis bevételeit tekintve) minden idők legsikeresebb szórakoztatóipari terméke lehet, ha bejön a kiadó optimista jóslata, és a sorozat negyedik része tényleg 400 millió dollárt hoz a konyhára már az első héten. Ezzel egyébiránt jócskán felülmúlná a Halo 3 tavalyi sikerét – pedig Master Chief akkor egy hét alatt szintén tekintélyes összeget, nagyjából 300 millió dollárt lőtt a fejlesztőknek, illetve elsősorban a Microsoftnak.

Nagyfelbontású brutalitás

Nem mindenki örül azonban úgy a folytatásnak, mint a fanatikus rajongók, vagy a programmal várhatóan hatalmasat kaszáló kiadó, a Take-Two Interactive: a játékot az erőszak nyílt ábrázolása miatt sok támadás éri azok részéről, akik úgy gondolják, hogy a GTA sorozat brutalitása károsan hathat a játékos (különösen a fiatalabb korosztály) személyiségére. Az illetékes szervezetek ezért rendre a legszigorúbb korosztály-kategóriába sorolják a Grand Theft Auto játékokat – ettől függetlenül persze ez a világ egyik legsikeresebb videojáték-sorozata, nagyjából hetvenmillió eladott példánnyal.

A negyedik epizód megjelenésével ez a szám alighanem látványosan megugrik majd, legalábbis az első hetekben, azt azonban egyelőre nem látni, hogy meddig tarthat ki a lendület. Bár a 2007-es év legsikeresebb játékának számító Halo 3-ból az Egyesült Államokban tavaly eladott mennyiség 67 százaléka az első hónapban talált gazdára, ezután meredeken zuhanni kezdtek az eladások (a játékból év végéig azért így is eladtak nagyjából nyolcmillió példányt), elemzők szerint a GTA ebben a tekintetben nem lép majd a népszerű FPS nyomdokaiba.

Az érdeklődést különböző kiegészítő tartalmakkal (például plusz küldetésekkel) is igyekeznek fenntartani – ezek Xbox 360 platformra biztos elkészülnek majd, tudtuk meg a játék tegnap esti debütáló buliján, ettől függetlenül nem kizárt, hogy a PlayStation 3 tulajok is kapnak pluszban letölthető, pénzért megvásárolható küldetéseket. A két platformra készült változat közt egyébként a fejlesztők korábbi nyilatkozatai szerint nem lesz semmilyen látványos különbség, egyedül az okozott fejtörést a készítőknek az Xbox 360-as változat előkészítésekor, hogy az irgalmatlan mennyiségű adatot hogyan zsúfolják rá egy kétrétegű DVD-re (a PlayStation 3-nál a lemez kapacitásával nem adódtak ilyen problémák).

A piszkos anyagiak

A Grand Theft Auto IV jelentős üzleti sikereket is hozhat a Take-Two Interactive-nak, melyre még a játék megjelenése előtt kétmilliárd dolláros vételi ajánlatot tett a világ legnagyobb kiadója, az Electronic Arts. A cég most könnyen lehet, hogy emelni lesz kénytelen a tétet, vagy több hónapra visszavonulót kell fújjon, megvárva, hogy szépen lassan leeresszen a GTA IV lufi – értékelik a helyzetet elemzők.

A játékot egyébként kitörő lelkesedéssel fogadta a szaksajtó; több neves oldal is a legmagasabb pontszámmal jutalmazta az értékelés során a széria negyedik részét, melynek egyik – a kiadó számára nem elhanyagolható – mellékhatásaként azonnal emelkedni kezdtett a Take-Two Interactive részvényeinek árfolyama. A cég részvényeivel hétfőn 27,1 dolláros áron is kereskedtek – ennél csak februárban volt magasabb az árfolyam, amikor az Electronic Arts közölte felvásárlási szándékát.

A Grand Theft Auto IV világszerte a mai naptól vásárolható meg. A Magyarországi konzolboltok, szaküzletek és áruházak választékában 14 900 és 17 999 forint közötti fogyasztói áron lehet hozzájutni a játékprogramhoz. Egyes üzletek éjféli nyitással várták a játék fanatikus rajongóit.

Azóta történt

Előzmények