Ausztriában engedélyezik a kormányzati trójai programok használatát

Hirdetés


Balra: Günther Platter és Maria Berger

 

Az osztrák kormány tegnap áldását adta arra a törvényjavaslatra, mely megengedné a rendőrségnek, hogy a bűncselekményekkel, illetve terrorcselekmények elkövetésével, tervezésével gyanúsított személyek számítógépeinek merevlemezeit távolról, online módon ellenőrizhessék – jelentett be az osztrák igazságügyi miniszter az egyik állami rádióban. Németországban is terítéken volt egy hasonló szabályozás bevezetése, de egyelőre a törvények ezt nem teszik lehetővé (igaz, Schäuble belügyminiszter gőzerővel dolgozik a szabályozás megváltoztatásán), illetve Svájcban is szóba került egy ilyen rendelkezés, ahol, bár tettek engedményeket a rendőrség részére, az online megfigyelést elvetették, tehát a jelenlegi folyamatokat tekintve Ausztria lehet az első európai ország, ahol ezt az ellenőrzési formát engedélyezni fogják.

A kormány támogatását Günther Platter belügyminiszter nagy elégedettséggel vette tudomásul, s elmondta a tudósítóknak, hogy teljesen egyetértettek Maria Berger igazságügyi miniszterrel abban a kérdésben, hogy a javaslat nem sérti a személyiségi jogokat, s nem jelenti az állam polgárainak tömeges lehallgatását – az előterjesztés szerint az online vizsgálódásra csak a súlyos vagy a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények esetében kerülhet sor, melyek minimális büntetési tétele 10 éves börtön, s akkor is csak bírói felhatalmazással hajtható végre az akció. Platter elmondta azt is, hogy a modern technológiát használó bűnözőkkel csak akkor tudnak lépést tartani, ha a rendőrség is alkalmazza ezeket az eszközöket.

A konkrét módszer ugyanaz lesz, amely a német tervezetben is szerepel (Bundestrojaner), vagyis trójai programokat telepítenek a gyanúsítottak gépeire, hogy megfigyelhessék tevékenységüket – s a megfigyelteket is informálni kell erről, igaz, csak utólag.

A pontos részleteket február végéig fogják kidolgozni (jelenleg még nincs olyan szoftvere sem a kormánynak, mely alkalmas lenne a feladatra), hogy a rendszer a jövő nyártól kezdve már működőképes legyen.

 

Azóta történt

Előzmények