1967. augusztus 1.

Az USA haditengerészete reaktiválja az egy évvel korábban nyugdíjba vonult Grace Murray Hoppert („The Grand Old Lady of Software”), az első compiler program elkészítőjét, a „bug” szó kitalálóját. Az acélkemény, ám nőket szívesen alkalmazó 61 éves korvettkapitány csapatának („A nők azért lesznek rendkívül jó programozók, mert van kitartásuk, és mindig a dolgok végére járnak.") feladata a COBOL nyelv különböző változatainak összehangolása volt.

Hirdetés

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények

  • 1959. május 28.

    A Pentagonban megkezdődött az a kétnapos találkozó, melyen a fejlesztők, az iparági szereplők, illetve a szponzor védelmi minisztérium képviselői felállítottak három bizottságot a COBOL magas szintű programozási nyelv teljes kidolgozására. A nyelv nevét szeptemberben fogadták el, a specifikáció decemberre készült el.

  • 1992. január 1.

    Elhunyt Grace Murray Hopper, az USA haditengerészetének tisztje, matematikus, a számítógép-tudomány egyik úttörője. Egyike volt a Harvard Mark I számítógép első programozóinak. Ő írta az első fordítóprogramot (compiler), felvázolta a számítógéptől független programnyelv ötletét, ami a COBOL, az egyik első modern programozási nyelv megalkotásához vezetett, és aminek egyik tervezője is volt. Neki tulajdonítják a "debugging" (számítógépes programok hibakeresése) kifejezés elterjesztését.