2019. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tech rovat

Átvágta az Apple-t a trükkös iPod-szerelő

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Több ezer ingyenes cserekészüléket csalt ki a cégtől egy amerikai férfi. Végül lebukott.

Hirdetés

(Infobulvár) Csalás és pénzmosás miatt kell bíróság elé állnia egy michigani férfinak, aki az Apple garanciaprogramjának nagyvonalúságát kihasználva több mint 9000 lejátszóval rövidítette meg a céget. A 23 éves Nicholas Woodhams egy – többek között – iPodok javításával is foglalkozó vállalkozást üzemeltetett Kalamazooban, de a vádirat szerint a hozzá került készülékek szervizelésével sokat nem foglalkozott. Ezt a munkát inkább a gyártóra bízta: a már nem garanciális lejátszók sorozatszámot is tartalmazó hátlapját garanciális modellekével cserélte le, majd így küldte vissza ingyenes javításra az iPodokat az Apple-nek.

Arra is rájött, hogy csalhat ki ingyen hardvereket a cégtől annak iPod Shuffle csereprogramján keresztül. Ennek keretében azok a vásárlók, akiknek meghibásodott a lejátszója, kérhették a hibás készülék cseréjét az Apple honlapján keresztül. A procedúra viszonylag egyszerű volt, egy sorozatszámot, egy postai címet és egy bankkártyaszámot kellett megadni. Ezt követően az Apple elküldte a cserekészüléket az ügyfélnek, akitől azt várták, hogy tíz napon belül küldje vissza a hibás darabot. Ha ezt elmulasztotta, a kártyájáról levonták a termék árát.

A rendszerben az volt a gyenge pont, hogy a motor csak egy 1 dolláros próbaterheléssel ellenőrizte, hogy létező számla van-e a megadott bankkártyaszám mögött – Woodhams és társai ezt használták ki. Olyan kártyákat regisztráltak az oldalon, amelyek csak a feltöltött összeghatárig voltak terhelhetőek, így az Apple a vételárat sosem tudta levonni róluk. A csalók kiismerték, hogy hogyan épül fel a Shuffle lejátszók sorozatszáma, és így több mint 9000 készülék esetében kértek cserét. Ezek jó részét Woodhams el is adta cége honlapján keresztül, új készülékekként, de a gyártói árnál olcsóbban. A vádirat szerint 2006 márciusa és 2007 októbere között több mint 5000 iPod Shuffle-t értékesített így.

Az Apple azonban nem emiatt fogott gyanút: a vállalkozás egyáltalán azért került az Apple látókörébe, mert annak levédett márkaneve szerepelt az elnevezésében (ipodmechanic.com). Bár erre a híradások nem térnek ki, feltehetően az ezzel kapcsolatos jogi huzavona során – Woodhams ugyanis az ígérete ellenére nem változtatta meg a cégnevet – derült fény a nagyszabású csalásra, amely a vállalatnak több mint 75 000 dollár kárt okozott. A perben az Apple kártérítést követel.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.