Egyre profibbak az ATM-tolvajok

A neves biztonsági szakértő, Brian Krebs minapi írásában az ATM-ek biztonsági kérdéseivel foglalkozó EAST (European ATM Security Team) friss tanulmányára hivatkozva arra hívja fel a figyelmet, hogy komoly fejlődés tapasztalható a bűnözők által használt eszközöknél is: az adatlopásra szolgáló „betétek” (ATM-skimmers) egyre kisebbek és vékonyabbak, az energiát biztosító akkumulátorok pedig egyre hosszabb ideig garantálják működésüket.

A jelentésben kiemelnek egy új formájú, igen kicsi skimmert, mely a többi ilyen eszközhöz hasonlóan képes a behelyezett kártya mágnescsíkjáról leolvasni a fontos adatokat. Az NCR által gyártott ATM-ekhez tervezett kütyü mérete és kialakítása lehetővé teszi, hogy ne közvetlenül a kártyaolvasó nyílás elejére illesszék be, és így a mélyre helyezett skimmert nehezebb észrevenni.

skimmer
A miniskimmer

Ezt a miniatürizált eszközt általában kiegészíti egy aprócska kamera, hogy a bűnözők rögzíteni tudják a PIN-kód beütését is.

skimmer
Rejtett kamera

Ezt az eszközkombót eddig egy – meg nem nevezett – országban találták meg az EAST kutatói, és ugyanebben az államban fedeztek fel egy másik variánst is, amelynél a még nagyobb rejtettség céljából átlátszó burkolattal látták el a skimmert. Olyan eszközt is találtak már, amely sms-ben küldte tovább a leolvasott adatokat (így a bűnözőknek nem kellett visszamenni az ATM-hez, hogy elvigyék az adatokat tároló szerkezetet), sőt olyan, mp3-as alapú skimmer is van, amelyik hanghullámok formájában rögzíti az adatokat, amelyek később szoftverrel alakítanak át kártyaadatokká.

A jelentésben megjegyzik, hogy az ilyen ATM-csalások még mindig nagy problémát okoznak Európában, annak ellenére, hogy elvileg az összes automatánál már az úgynevezett Chip & PIN (vagy más néven EMV – Eurocard, MasterCard, Visa) technológiát használják, ami egyrészt megnehezíti az adatlopást, másrészt megdrágítja a hamis kártyák előállítását. Krebs arra is felhívja a figyelmet, hogy a Chip & PIN alkalmazásában a fejlett országok közül az amerikai kontinens országai igen le vannak maradva, így az Európában megszerzett adatokat a tolvajok pl. az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában vagy a Távol-Keleten aknázzák ki, ahol még lehetséges a chip nélküli kártyák használata.

Azóta történt

  • Bárki érintett lehet a világ eddigi legnagyobb adatlopásában

    Az orosz bűnözők kiterjedt és igen nagy szabású akciókkal több mint egymilliárd felhasználó adatot szereztek meg.

  • 1905. január 28.

    Az oszmán birodalom területén megszületett az örmény származású Luther George Simjian, az ATM feltalálója. Simijan 1920-ban telepedett le az USA-ban. Számtalan találmány fűződik a nevéhez (a súgógép, orvosi ultrahangos eszközök, a számára a jólétet meghozó repülésszimulátor stb.), de a legnagyobb hatásúnak talán a bankautomata nevezhető. A Bankmatic Automated Teller Machine-t 1939-ben helyezték üzembe, de akkor megbukott, mivel csak a prostituáltak és a szerencsejátékosok használták.

Előzmények