Hirdetés

2019. május 24., péntek

Gyorskeresés

Átalakítják a Wikipediát

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A tervek szerint az új felhasználói felület egyszerűbbé teszi majd az enciklopédia leendő szerzői számára első bejegyzésük elkészítését.  

Hirdetés

A Wikipedia mögött álló nonprofit Wikimedia Alapítvány nemrég mintegy 200 millió forintnak megfelelő összegű adományt kapott. Szerdai bejelentése szerint a szervezet a teljes támogatást a bárki által szerkeszthető internetes enciklopédia író-szerkesztő interfészének fejlesztésére fogja költeni, így megkönnyítve a kezdő szerkesztők első lépéseit. A nagylelkű felajánlás az amerikai székhelyű Stanton Alapítványtól érkezett, melynek névadója a két évvel ezelőtt elhunyt Frank Stanton egykori CBS-elnök. Az adomány egyébként nem része a Wikimedia működési büdzséjének, amely a 2008-2009-es időszakra 6 millió amerikai dollár, vagyis körülbelül 1,2 milliárd forint.

Statisztikák szerint a Wikipedia és a Wikimedia egyéb projektjei több mint 270 millió látogatót vonzanak havonta, és ezzel a negyedik legnépszerűbb célpontnak számítanak a weben. Az online enciklopédia jelenleg 265 nyelven érhető el, és közel 12 millió szócikket tartalmaz. Természetesen a legtöbb bejegyzés angolul olvasható, a magyarul böngészhető oldalak száma 110 ezer felett jár, a legkevesebb szócikk, szám szerint 2 darab pedig kanuri nyelven írodott - ennek ellenére ezt a wikipediát másfél éve bezárták.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.