Az Asus sem ússza meg

A számítógépek és az azokban használt alkatrészek gyártásával foglalkozó Asusteket is elérték a globális gazdasági válság hullámai. A világ legnagyobb alaplapgyártójaként jegyzett tajvani vállalat árbevétele decemberben 16,1 milliárd tajvani dollár (102 milliárd forint) volt, 20,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. November után – akkor 10 százalékkal apadtak a bevételek – ez volt a második hónap, amikor az előző évhez képest csökkent a forgalom. Mindez különösképpen az után sokkolta a befektetőket, hogy a megelőző tíz hónapból hétben a cég két számjegyű bővüléssel kényeztette őket.

Hirdetés

A gyászos év végét a vállalat vezetése a netbookpiacon tapasztalható erős versennyel, valamint az alaplapok és grafikus kártyák iránti gyenge kereslettel magyarázta. A tajvani DigiTimes beszámolója szerint az Asustek bruttó haszonrése – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – 10-13 százalék volt a tavalyi negyedik negyedévben, míg a nettó marzs negatívba fordult. Noha ezzel kapcsolatban adatokat nem hozott nyilvánosságra a cég, elemzők ennek alapján úgy számolnak, hogy a trimeszter 67,6 milliárd tajvani dolláros árbevételéhez 1,35-3,4 milliárd tajvani dollár veszteség társult.

A várttól elmaradó pénzügyi teljesítmény arra sarkallta az Asusteket, hogy a vezetőknek 30, az igazgatótanács tagjainak pedig 60 százalékkal alacsonyabb fizetést utaljon mindaddig, amíg a helyzet nem normalizálódik. A vállalat arra számít, hogy az idei első negyedévben még biztos veszteséges lesz.

Az Asus riválisa, a tavaly a világ harmadik legnagyobb PC-gyártójává avanzsált Acer is csökkenő árbevételre figyelmeztetett. A vállalat pénteki közleménye szerint a forgalom a negyedik negyedévben 5-10 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2007-ben. Ennek ellenére az üzemi nyereséghányad várhatóan nem csökken a harmadik negyedévhez képest, esetleg valamelyest emelkedhet is – jelezte a cég.

Azóta történt

Előzmények