Az önkormányzatok is megérkeznek a 21. századba

Az uniós forrásból megvalósuló program eredményeként tizenegy közép-magyarországi önkormányzat használhat korszerű informatikai megoldásokat belső működése támogatásához és nyújthat e-közigazgatási és e-ügyintézési szolgáltatásokat – közölte tegnap a belügyminiszter.

Pintér Sándor hétfőn Márianosztrán, a projektről tartott sajtótájékoztatón állampolgár-központúnak nevezte az alkalmazásszolgáltatást nyújtó informatikai rendszert (Application Service Provider). Arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszer gyorsabb, pontosabb ügyintézést biztosít, jogbiztonságot ad az embereknek, akik a szolgáltatásnak köszönhetően átlátják az önkormányzat mindenkori helyzetét.

Június végével további negyvennégy település csatlakozik az ASP-központ szolgáltatási rendszeréhez.

Átláthatóság és információ

A tárcavezető felidézte: az önkormányzati adósságállomány konszolidálásánál megállapították, hogy kevés információ jut el a kormányhoz az önkormányzati gazdálkodásról, és még nagyobb baj, hogy kevés információval rendelkeznek az önkormányzatok is sok esetben saját vagyoni helyzetükről, vagyoni képességükről. Az uniós projekt felhasználásával a megoldás olyan alkalmazó-szolgáltató rendszer lett, amely egységesíti, átláthatóvá és elszámoltathatóvá teszi az önkormányzati területet – mondta Pintér Sándor.

A Belügyminisztérium, a Magyar Államkincstár, a Kincsinfo Kincstári Informatikai Nonprofit Kft., a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) alkotta konzorcium 2,8 milliárd forintos projektje során most tizenegy kijelölt önkormányzatnál (Márianosztra, Ipolydamásd, Zebegény, Letkés, Ipolytölgyes, Csobánka, Nagymaros, Pilisszántó, Zsámbok, Jászkarajenő és Abony) április elsejétől már élesben használják az ASP-központ szakrendszereit. A június végén záruló projekt külső támogatója a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt.

Azóta történt

Előzmények