Újabb nagy értékű felvásárlás a félvezetőpiacon

A világ egyik vezető félvezető-ipari vállalata a tajvani cég akvizíciójával fejlett gyártási technológiához jut.

A világ legnagyobb félvezető-ipari vállalata, a főként integrált áramkörökkel, processzorokkal és memóriákkal foglalkozó, ezek gyártásához berendezéseket készítő, holland bázisú ASML Holdings NV bejelentette, hogy megállapodtak a tajvani Hermes Microvision Inc. (HMI) felvásárlásáról. Az ASML 3,1 milliárd dollárnyi összeget fizet az akvizícióért.

Hirdetés

Ezzel tovább koncentrálódik ez az iparág, és az ASML azt reméli, hogy az 1998-ban alapított HMI technológiájával tovább bővíti a portfólióját, és ezzel tovább erősítik a jelenlétüket a piacon.

Az ASML már eddig is uralta ezt a szegmenst – beszállítója többek között a Taiwan Semiconductornak, az Intelnek, a Samsungnak –, és most, hogy megszerzik a HMI-nek a waferek gyártása számára kialakított ellenőrző és tesztelő technológiáját, még erősebbek lesznek.

ASML - HMI
[+]

A két vállalat már eddig is partner volt, de a jövőben koncentrálhatják a kutatási és fejlesztési erőforrásokat, osztozhatnak a szabadalmakon, ezek értékesítésén is. Az ASML vezérigazgatója a felvásárlás bejelentésekor közölte, hogy nagyon megváltozott az iparág, ma már csak integrált megoldásokkal lehet labdába rúgni.

A közlemény szerint a HMI részvényesei részvényenként kapnak kb. 42 amerikai dollárnyi készpénzt, ez 17 százalékos prémium a bejelentés előtti árfolyamhoz képest illetve kb. 30 százalékkal több a 30 napos átlagnál. Az ASML a felvásárlást részben (1,69 milliárd dollár) banki hitelből fogja finanszírozni, az üzlet lezárására a szokásos eljárás lefuttatása után várhatóan az év utolsó negyedévében kerül sor.

Azóta történt

Előzmények