Áprilisban stagnált az ADSL-piac

Idén áprilisban tizenkilenc ezerrel, 3,41 millióra csökkent a bekapcsolt vezetékes telefonvonalak száma – áll a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma kiadott gyorsjelentésében. Az öt egykori monopolszolgáltató, az Emitel, a Hungarotel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel mellett a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) adatközlésére épülő jelentés szerint a háztartások vezetékes telefonellátottságának aránya a március végi 67,88 százalékról április végére 67,65 százalékra csökkent.

A kezdeményezett hívások időtartama áprilisban 755 millió perc volt, 8,71 százalékkal kevesebb, mint márciusban. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama pedig a márciusi 241,3 percről 221,5 percre, míg a kezdeményezett hívások átlagos időtartama 3,35 percről 3,32 percre csökkent.

A márciusi 12,37 százalék után áprilisban a kezdeményezett hívások 12,10 százalékánál vették igénybe a felhasználók a közvetítőválasztást, és összesen 91 millió percet telefonáltak ezen a módon. A közvetítőválasztást a hónap során legalább egy alkalommal igénybevevők száma az előző hónaphoz képest 1 százalékkal 841 ezerre csökkent.

Az év eleji nagy nekibuzdulás után – januártól márciusig 42 ezerrel, 455 ezer főlé nőtt az ADSL-hozzáférések száma – áprilisban az ügyfélszám stagnált, elsősorban azért, mert az egyik nagy internetes szolgáltatónál sok ügyfél az ingyenes tesztidőszak után nem kötött szerződést – írja az NHH.

Áprilisban az előfizetők 2 914 földrajzi számot hordoztak, így a hónap végére a 2004 januárja óta összesen hordozott vezetékes számok száma 141 645-re nőtt.

Azóta történt

Előzmények