1936. április 11.

Konrad Zuse német mérnök, a számítástechnika korai szakaszának egyik legnagyobb alakja benyújtja az automatikusan számoló gép működési elvére vonatkozó szabadalmi kérvényét. A bináris, jelfogós és programvezérelt számítógép konstrukciójával néhány évvel megelőzte az amerikai kutatókat is, de az akkori viszonyok miatt munkássága sokáig ismeretlen maradt a világ számára.

Hirdetés

Zuse
Konrad Zuse 1961-ben a rekonstruált Z3 számítógéppel

Azóta történt

  • 1941. május 12.

    Konrad Zuse német mérnök befejezi a Z3 nevű számítógép megépítését. A Z3 volt a világ első bináris, jelfogós és programvezérelt számítógépe, ezzel megelőzte a későbbi dicsőséget learató amerikai kutatókat is. A gép másodpercenként 3-4 összeadást végzett el, egy szorzás végrehajtása 3-5 másodpercig tartott.

  • 1910. június 22.

    Berlinben megszületett Konrad Zuse, a számítástechnika egyik legnagyobb alakja. Az IT-ipar sajátos története miatt háttérbe szorult, hogy a bináris, jelfogós és programvezérelt számítógép megalkotásában a német szakember három évvel megelőzte az amerikai tudósokat, mivel a híres Z-3 már 1941-ben működött. Zuse nevéhez fűződik a Graphomat, az első digitális rajzgép, valamint a Plankalkül magas szintű programozási nyelv létrehozása is.

  • 1941. december 5.

    Konrad Zuse német számítógéptudós befejezi a már májusban Berlinben bemutatott Z3 munkálatait. A Z3 az amerikai kutatókat megelőzve az első programvezérlésű, kettes számrendszerben dolgozó, elektromechanikus számítógép volt a világon.