Kincset érő fotók az első Apple-számítógépről


A Byte Shop

Roppant érdekes, ma már történelmi jelentőségűnek mondható fotókat közölt a Time online kiadásának technológiai rovatában a számítástechnika történetével foglalkozó Harry McCracken: a képeken olyan eredeti Apple I-es számítógépek láthatóak, melyeket megalkotásuk után nem sokkal áruba bocsátottak.

Hirdetés

A fényképek egy legendás kereskedő, Paul Terrel jóvoltából jutottak el a laphoz. Terrel arról nevezetes, hogy Byte Shop néven a világ egyik első (egyesek szerint a legelső) személyi számítógépekkel foglalkozó üzletét nyitotta meg 1975. december 8-án a kaliforniai Szilícium-völgyben található Mountain View-ban. Nem véletlen, hogy az első, még saját készítésű számítógépen dolgozó Steve Jobs és Steve Wozniak Terrellel szerződtek le 1976 elején első készülékük, az 1975-ben kitalált Apple I értékesítésére.

Apple I Terrel

Mint ismert, az Apple I mai értelemben nem is volt igazi számítógép, mivel „mindössze” egy tápegység, monitor, billentyűzet, sőt burkolat nélküli áramköri lap volt, melyet a vevőknek kellett teljes értékű géppé kiegészíteniük. A szállítói szerződést megkötő Terrel nem is volt túl boldog, amikor meglátta a „gépet”, hiszen ő egy összeszerelt, azonnal használható készüléket szeretett volna, így a fejlesztők végül előálltak egy összerakott, faburkolatos, billentyűzettel és tápegységgel ellátott számítógéppel, és meg tudták győzni a kereskedőt, hogy vegye át a megbeszélt ötven darabot, nagybani áron egyenként ötszáz dollárért. Jobsnak és Wozniaknak többek között az így keresett pénz adta meg a lehetőséget, hogy folytassák a fejlesztési munkát, mely 1977-re a későbbi sikereket megalapozó Apple II létrehozásáig vezetett el.

Az 1977. szeptember 30-áig gyártott Apple I azóta kultuszgéppé vált, a gyűjtők egyik vágyálma, dollár tízezreket adnak érte az árveréseken – sőt, friss hír, hogy néhány napja, november 24-én egy működő példánya 400 ezer euróért kelt el. Terrel képei ezért becsesek, ugyanis az első áruba bocsátott széria egyik számítógépéről készített fényképeket, melyeket a Facebookra is feltöltött.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények