2019. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Szoftver rovat

Nyílt forrású lett az Apple Swift programnyelve

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A vállalati alkalmazásboltba viszont csak az ellenőrzött verzióval készült alkalmazások kerülhetnek be.

Az Apple bejelentette, hogy a tavaly bevezetett, az iOS-re és OS X-re alkalmazásokat fejlesztőknek szánt programnyelvet, a Swiftet nyílt forrásúvá teszik: elérhető a többféle segítséget is tartalmazó Swift.org-on, illetve a GitHubon – egyelőre Linuxra, de a nyílt forrás miatt hamarosan jöhetnek a Windowsra és Androidra portolt változatok is.

Hirdetés

Ezt a lépést az Apple már a Swift kiadásakor megígérte, mivel azt szeretnék, hogy ez a nyelv a következő két évtizedben meghatározó legyen a fejlesztők körében.

Bár a nyílt forrás miatt kinyílik a tér, az Apple nem hagyja abba a fejlesztést, csak most már a közösség tagjainak véleményét is figyelembe veszik, illetve közös munkára szánták el magukat.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a Swiftnek ezzel a verziójával biztonsági és stabilitási okokból nem lehet olyan alkalmazásokat készíteni, amelyek az App Store-ba is bekerülnek: ha valaki ezt szeretné, akkor a fejlesztőnek ki kell fizetnie a licencdíjat, és a Swift hivatalos verzióját kell használnia, melyet egyébként a nyílt forrású fejlesztésekre támaszkodva is folyamatosan frissítenek.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.