Kormányzati szinten foglalkoznak az Apple új szabadalmával

Kisebb vihart kavart az a hír kedden, hogy az Egyesült Államok szabadalmi hivatala bejegyzett az Apple nevére egy olyan technológiai megoldást, melyet ma már szinte minden érintőképernyős telefonon használnak. Ez a módszer az úgynevezett „Slide to Unlock”, vagyis az a lehetőség, hogy a képernyőzárat egy csúsztatott ujjmozdulattal lehet feloldani.

Ha most nem is megyünk bele abba, hogy valójában ki találta ki ezt a technológiát, az igazi gond abból fakad, hogy az Apple 2009 júniusában nyújtotta be a mostani szabadalmi kérelmet, ám mivel csak most kapta meg, nagy valószínűséggel minden jogalapja meglesz arra, hogy gyakorlatilag a mobilipar összes szereplőjétől licencdíjat követeljen, akár visszamenőlegesen is. (A híradások többsége azt írja, hogy a kérelmet egy évvel az iPhone megjelenése előtt, 2005 decemberében adták be, ám ez így tévedés, mivel ez a dátum egy kapcsolódó szabadalom benyújtásának időpontja, amely ennek a megoldásnak egy korábbi változata.)

slide

Mivel egy olyan megoldásról van szó, ami sok tízmillió készüléket érinthet, a várható következmények súlyos terheket róhatnak a vállalatokra. Úgy tűnik, a problémával nemcsak a vállalati jogászok foglalkoznak, ugyanis Focus Taiwan beszámolója szerint a mobiliparban élen járó Tajvanban kormányzati szinten is előkerült az ügy: Wu-Den-yih miniszterelnök ugyanis több kormányszervet, például a gazdasági minisztériumot, illetve az ottani technológiai kutatóintézetet utasította arra, hogy vizsgálják meg, milyen hatásai lehetnek a szabadalom megadásának az ország iparára, köztük például a HTC-re.

A szabadalmi leírás szerint elég tág az Apple mozgástere, ugyanis ha egy érintőképernyőn ikon jelezi a feloldási lehetőséget, majd ezt követően bármilyen irányban elvégzett ujjmozdulat oldja fel a zárat, akkor az már védettség alá esik.

Azóta történt

Előzmények