Az Apple köszöni, remekül van

Hirdetés

iPhone 4Tegnap publikálta harmadik pénzügyi negyedéves jelentését az Apple. Az egyre több lábon álló kaliforniai vállalat – az utóbbi évek tapasztalatai alapján nyugodtan mondhatjuk: szokás szerint – rendkívül erős számokat jelentett, egyebek mellett újabb háziárbevétel-rekordot döntött. A piac azt is értékelte, hogy az új slágertermék, az iPhone 4 megjelenését kísérő „antennabalhé” ellenére is erős forgalomnövekedést várnak a cég vezetői.

A június 26-án zárult negyedévben az Apple 3,47 millió Macet, 8,4 millió iPhone-t, 9,41 millió iPodot és 3,27 millió iPadet adott el. E hardverek közül egyedül az iPod forgalma csökkent – éves összehasonlításban 8 százalékkal –, a számítógépekből 33, a telefonokból pedig 61 százalékkal fogyott több, mint egy évvel korábban. Steve Jobs szerint a „fenomenális” negyedév minden tekintetben felülmúlta a cég várakozásait.

Kétségtelen tény: a 15,7 milliárd dolláros árbevétel rekord a vállalat történetében, és egyébként 61 százalékkal múlja felül az egy évvel korább elért 9,73 milliárd dolláros forgalmat. A nettó nyereség 3,25 milliárd dollár volt, 78 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A Wall Street mindkét mutató esetében pesszimistább volt. A bruttó nyereséghányad – ez a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – éves összehasonlításban 40,9 százalékról 39,1 százalékra csökkent.

A vállalat az újonnan bevezetett termékeiből nem tud eleget szállítani – árulták el. „Nem mi idézzük elő a hiányt, hogy így fokozzuk az érdeklődést. Mindkét termék esetében az a helyzet, hogy amit legyártunk, azt már el is adtuk” – mondta Tim Cook pénzügyi vezérigazgató egy elemző kérdésére válaszolva.

A vállalat a jelenlegi, negyedik pénzügyi negyedévre 18 milliárd dollár árbevételt vár. Ez csupán azért szokatlan, mert az Apple hagyományosan konzervatív, az elemzők várakozásainál visszafogottabb előrejelezéseket tesz közzé, most azonban a piac „csak” 17 milliárd dollárt prognosztizált. A cég azt is közölte, hogy az iPhone 4 vételi hibáját megszüntető készüléktokok felajánlása várhatóan 175 millió dollárba kerül majd, ezt a tételt azonban csak a naptári év végén fogják elkönyvelni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények