Rámozdul a processzorfejlesztésre az Apple

Az Apple nemrégiben felvásárolt egy chiptervezésben utazó texasi vállalkozást – írta meg a New York Times. A múlt hónap végén lezárt tranzakciót a felek nem jelentették be, de a vállalat a napilap újságírójának a héten megerősítette az akvizíció tényét.

Hirdetés

A bekebelezett Intrinsity – melynek vételára bennfentes forrásoktól származó, meg nem erősített információk szerint 121 millió dollár volt – egy körülbelül száz főt foglalkoztató, texasi chipfejelsztő vállalat. A cég egy olyan tervezési eszközkészletet és eljárásportfóliót dolgozott ki, amelyekkel nagy teljesítményű és alacsony fogyasztású mikroprocesszorok tervezhetők. A technológiára alapozva ARM-, MIPS- és PowerPC-architektúrájú egyedi implementációkat készítettek, azt pedig tavaly nyáron jelentették be, hogy a Samsunggal közösen megalkottak egy 1 GHz-en üzemelő ARM Cortex-A8 alapú CPU-magot. A korabeli közlemény szerint a dél-koreai partner a 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott, Hummingbird kódnevű megoldásra alapozva hordozható eszközökbe szánt rendszerchipeket (SoC) tervezett piacra dobni.

Többen már korábban azt feltételezték, hogy egy ilyen, Hummingbird-alapú SoC az Apple iPad misztikus processzora, az A4 is, melyről a táblagép gyártója semmit sem volt hajlandó elárulni azon kívül, hogy 1 GHz-en üzemel. A felvásárlás ténye ezt az elméletet támasztja alá.

Apple A4 chip

Az Apple már korábban is tett lépéseket saját igényeihez szabott processzorok fejlesztése felé. A Mac-gyártó 2008 tavaszán vásárolta fel az Intrinsityhez hasonló profilú, alacsony fogyasztású, de nagy teljesítményű, PowerPC-architektúrára épülő chipeket tervező P.A. Semi nevű vállalatot. A New York Times azonban úgy tudja: e team integrálása nem volt sikeres, sok mérnök hagyta el az új tulajdonost. Érdekes mellékszál, hogy a Google nemrég vásárolt fel egy olyan start-up vállalkozást, az Agniluxot, melyet az Apple-t elhagyó egykori P.A. Semi alkalmazottak alapítottak.

Az egyedi chipek tervezését az Apple így aligha tudta saját erőforrásból megoldani – ráadásul egy ilyen projekthez legalább két-három évre és háromszázmillió dollárra van szükség, amint azt a Qualcomm Snapdragon példája mutatja –, ezért magától értetődő megoldás volt az Intrinsity és vele együtt az iPadhez és talán a következő generációs iPhone-hoz kiválóan passzoló, kész processzor megvásárlása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények