Apple: nincs megegyezés a Beatles-utóddal

Tegnap az Apple Computer képviselői visszautasították az Apple Corps jogászainak vádjait, és kijelentették, hogy nem hajlandók egyezkedni a Beatles tagjai által 1968-ban alapított vállalattal, mivel álláspontjuk szerint az iTunes zeneáruház nem sérti a két cég között 1991-ben kötött védjegyhasználati szerződést.

Hirdetés

A bizonyítékok bemutatása után kiderült, ebben igazuk is van, de legalább ugyanennyi meggyőző érv szól az Apple Corps mellett is:

A The Register által megvizsgált 1991-ből származó dokumentumok szerint az Apple Computernek joga van előállítani és forgalmazni "elektronikai cikkeket, beleértve, de nem korlátozva számítógépekre, mikroprocesszorokra és mikroprocesszor-vezérelt eszközökre, telekommunikációs eszközöket, adatfeldolgozó eszközöket, kiegészítő eszközöket és perifériákat, továbbá bármilyen számítógépes szoftvert, fajtától és hordozó médiumtól függetlenül" (kiemelés tőlünk). Szolgáltatási szinten pedig jogosultak "adatfeldolgozó, adattovábbító, tartalomszolgáltató és telekommunikációs tevékenységre", ezek terjesztésére és reklámozására is, korlátozás nélkül.

Az Apple szerint az iTunes zeneáruház beleillik a bármilyen fajta számítógépes szoftver kategóriába, az online szolgáltatás pedig az adatfeldolgozó és adattovábbító szolgáltatásba egyaránt, így az 1991-es megállapodás értelmében jogszerűen működik a zeneáruház.

Ezzel szemben az Apple Corps számára biztosított tevékenységi területbe beletartozik "mindenféle jelenlegi vagy későbbi kreatív alkotás forgalmazása, amennyiben annak legfőbb komponense zene vagy zenei előadás, függetlenül attól, hogy az adott művet milyen formában rögzítik vagy terjesztik, legyen az kézzelfogható vagy sem" (kiemelés tőlünk). Látható, hogy ez is tökéletesen lefedi a zeneszámok digitális másolatainak terjesztését.

Mindkét állítás igaz, a két vállalat közti megegyezés tehát ellentmondásos – pontosabban az idők folyamán vált azzá. Hiszen 15 esztendővel ezelőtt azt elképzelni, hogy zenéket töltünk le az internetről – köztük néha olyanokat, amelyek sosem jelentek meg fizikai formában –, legfeljebb egy sci-fi írónak jutott eszébe.

Az Apple és az Apple mindenesetre elmulasztotta azt a lehetőséget, hogy a technológiai fejlődés miatt pontatlanná vált szerződést egy közös megegyezéssel újraformálják, így valamelyikük már biztosan pervesztesként fogja elhagyni a tárgyalótermet. Ha fogadnunk kéne, akkor az IT.news szerint ez a Beatles-utód Apple Corps lesz, hiszen azt ők sem gondolhatják komolyan – még ha korábban két alkalommal is sikeresen húztak le pénzt az Apple Computerről –, hogy az iTunes kapcsán sérültek volna az érdekeik, vagy bárki is összekeverte volna a két almás céget.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Megállíthatatlan az iTunes

    Újabb mérföldkőhöz érkezett az internetes zenebolt, amely egyelőre sikert sikerre halmoz. Túl az egymilliárdon.