A Google taktikázik a Motorola szabadalmaival

Habár épphogy nem a szabadalmi háború végét jelzi előre, de az informatikai szakma a Samsung hasonló lépései mellett talán azt várja leginkább, hogy a Google által megszerzett Motorola Mobility Apple ellen benyújtott kereseteinek mi lesz a sorsa, ugyanis az előbb említettek mellett itt van arra a legnagyobb esély, hogy az iPhone gyártójának szabadalmi hadjáratában gyökeres fordulat álljon be.

Hirdetés

Mivel a Motorolának mint a mobilipar egyik úttörőjének a kezében igen fontos és alapvető szabadalmak vannak, ezért érthető, hogy a Google és az Apple vezetői a híradások szerint már tárgyalnak arról, hogy esetlegesen peren kívül kiegyezzenek, ám a Motorola idén nyáron már nyújtott be keresetet. Ez ügyben tegnap történt egy fontos dolog, ugyanis az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához (ITC) benyújtott panaszukat módosították, és visszavontak néhány szabadalmi keresetet. A történet háttere kissé homályos, ugyanis indoklást nem adtak, csak annyit közöltek, hogy fenntartják a jogot, hogy a későbbiekben újra panaszt nyújtsanak be.

A törölt panaszban hét Motorola-szabadalom szerepelt, köztük olyanok, mint az interaktív hangvezérlés, a helymeghatározási emlékeztető, az elektronikus levelek értesítőjének megoldása, illetve lejátszókkal kapcsolatos technológiák.

Az ügy külön érdekessége, hogy az Apple a 2010-ben megszakadt sikertelen licenctárgyalások után szintén beperelte a Motorola Mobilitiyt – ez a szövetségi szintű per november ötödikén kezdődik a wisconsini Madisonban.

Emellett egy másik ügy is folyamatban van, melyben a bíróság augusztus 24-én megállapította, hogy az Apple megsértett három Motorola-szabadalmat, és egy negyedikről is szó van, ám itt még nem született állásfoglalás. Az ITC bírája tegnap azt nyilatkozta, hogy ebben az ügyben december 21-én hirdeti ki határozatát.

Azóta történt

Előzmények