Kirúgta az iOS-ért felelős vezetőt az Apple

Hirdetés

Az Apple tegnap két felső vezető távozását jelentette be, a vállalat közleménye szerint a menedzsment átszervezése „a hardverért, a szoftverért és a szolgáltatásokért felelős csoportok között még hatékonyabbá fogja tenni az együttműködést”. A távozó vezetők ugyanakkor a fogyasztókat is érintő, sajtónyilvánosságot kapott hibákat követtek el – szakértők és belsős források azt mondják, ez a lépés valódi oka.

Scott Forstall
Scott Forstall

Az egyikük, Scott Forstall, aki az iOS fejlesztését irányította. Forstall gyakran lépett színpadra a termékbejelentésekkor, és potenciális vezérigazgató-jelöltként is emlegették. Az utóbbi időben azonban több, az ő felelősségi köréhez tartozó termék – így a reklámozottaknál szerényebb képességekkel rendelkező Siri asszisztens és a Maps térkép – , került közel félkész állapotban piacra, amiért kritikákat kapott a cég. Belsős informátorok szerint az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy Forstall nem volt hajlandó aláírni a Google térképét leváltó saját Maps hibáiért elnézést kérő, a fogyasztóknak címzett nyilvános levelet, amit így Tim Cook vezérigazgató szignált.

A hibák mellett az is szerepet játszhatott a menesztésében, hogy Scott Forstall a kollégiái szerint nehéz ember, akivel nem könnyű együtt dolgozni – és ezzel a tulajdonságával kilógott az amúgy jól összecsiszolódott felső vezetésből. „Kis Steve Jobsként” is emlegették egyrészt a stílusa miatt, másrészt azért, mert a néhai cégalapító embere volt. Forstall 1997-ben került az Apple-höz, amikor a vállalat felvásárolta Jobs cégét, a NeXT-et.

A Forstall által eddig felügyelt területeken a jövőben több vezető fog osztozni. Az online szolgáltatások irányítója, Eddy Cue felel majd a Siri és a Térkép fejlesztéséért, míg a szoftverfejlesztés feje, Craig Federighi hatáskörébe utalták az iOS-t. Az átszervezéssel tovább nő a vállalaton belül Sir Jonathan Ive befolyása: az Apple termékek tervezését irányító, elismert ipari formatervező irányítja majd a szoftverek felhasználói interfészének fejlesztését is. Ez egykor Steve Jobs territóriuma volt, az ő kezében futottak össze az ezzel kapcsolatos javaslatok, és ő döntött ezek sorsáról.

A másik lapátra tett vezető, John Browett, akit mindössze fél évvel ezelőtt igazolt le Tim Cook. A Dixon kiskereskedelmi lánc korábbi vezetője az Apple bolthálózatának irányításáért felelt ebben az időszakban. Első jelentős lépése a sajtóhoz is eljutó botrányt kavart: csökkenteni akarta a személyzet létszámát és a munkaórákat a vállalat exkluzív boltjaiban, de aztán a dolgozói tiltakozás hatására visszavonta az utólag „hibának” minősített tervet. Elemzők szerint Browett egészen más üzleti szemléletet képvisel, mint amelyek mentén ezek az áruházak működtek, elemzők szerint nem is az a kérdés, hogy miért rúgták ki, hanem az, hogy egyáltalán miért vették fel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények