Az Apple nem akarja, hogy gyerekek gyártsák az iPhone-okat

A közelmúltban az Apple-t – számos más nyugati cég mellett – éles támadások érték amiatt, hogy Kínában a beszállítóik a nyugati normák szerint elfogadhatatlan módon üzemelnek (gyermekmunka, túlterheltség, embertelen körülmények stb.), s különösen keményen reagált a sajtó a Foxconn gyárában történt sorozatos öngyilkosságokra.

A cég már korábban is tagadta a súlyos vádakat, és folyamatosan azt hangsúlyozták, hogy beszállítóiktól szigorú szerződésekkel követelik meg a megfelelő körülményeket, emellett a vállalat rendszeresen monitorozza is a viszonyokat, hogy ne történhessenek visszaélések. Ezt igyekeznek bizonyítani éves jelentéseikkel is, melyek közül a legutóbbi (2011 Progress Report), mely természetese kiemelten foglalkozik a 2010 első felében a Foxconn-nál történt 12 öngyilkossággal.

Apple

A jelentés szerint Tim Cook üzemeltetési vezérigazgató és több Apple-vezető társaságában két szakértő tett látogatást a sencseni üzemben tavaly júniusban, abból a célból, hogy  megállapítsák, vajon tényleg az áldatlan munkakörülmények vezettek-e az öngyilkosságokhoz. Az Apple állítása szerint a két független, az öngyilkosságok megelőzése terén nevesnek számító szakértő számos ajánlást fogalmazott meg, melyek a képzések, illetve a hatékonyság növelésére tett intézkedések hatásainak vizsgálatát indítványozzák, valamint többféle közvetlen segítségnyújtási mód bevezetését javasolják az esetleg bajba került dolgozókkal kapcsolatban. (A Foxconn a botrány után egyébként az Apple és a kínai kormány nyomására radikális fizetésemelést hajtott végre, munkahelyi pszichológusokat vettek fel és 24 órás lelkielsősegély-központot létesítettek – és nem mellékesen hálókat feszítettek ki a magas épületek köré).

A riport azt is megállapítja, hogy az Apple beszállítóinak jó részében megsértik a cég által megadott szabályokat: a világon található üzemeik több mint felében túlmunkára kötelezik a dolgozókat, az adminisztrációs előírásokat pedig gyakorlatilag sehol sem tartják be, 64 üzemben nem ügyelnek a baleset-megelőzésre, és igen sok helyen hiányoznak az amerikaiak által elvárt megfelelő környezetvédelmi intézkedések. A jelentés szerint 91 alkalommal találtak gyermekkorú munkavégzőt (ennek felét, 42-t egyetlen gyárban fedezték fel, ezzel a beszállítóval emiatt fel is mondták a szerződést).

Azóta történt

Előzmények