Az Apple beengedi a kínaiakat az iPhone-ba

Hirdetés

Kínai lapok számoltak be arról pár napja, hogy az Apple beleegyezett abba, hogy a kínai kibervédelmi hatóság minden ott forgalmazott eszközüket átvizsgálhassa. Mégpedig azért – áll a hivatal indoklásában –, hogy meggyőződjenek róla: a készülékek nem tartalmaznak olyan megoldásokat, melyekkel adatokat lehetne gyűjteni a kínai polgárokról.

Tim Cook és Lu Wei

A források igen szűkszavúak: a kormány hivatalos lapjának angol változata, a People’s Daily csak egyetlen mondatban számol be a történésről a Twitteren, illetve a Facebookon – igaz, azt kiemelik, hogy az Apple az első cég, mely ilyen engedményt adott a kínai hatóságnak. Ezen kívül egy kínai nyelvű lap tudósít arról, hogy a megállapodás tavaly decemberben született, amikor Tim Cook és a kibervédelmi hatóság vezetője, Lu Wei (鲁炜 - Lu Vej) folytattak megbeszéléseket. Ebben a híradásban is szerepel, hogy a kínai kormány aggódik amiatt, hogy az Apple készülékei esetleg tartalmaznak olyan beágyazott programokat, melyek harmadik feleknek lehetővé teszik a megfigyelést és kémkedést. A cég ezt nyilvánosan és határozottan tagadta.

Arról még nem érkezett híradás, hogy az Apple milyen módon tesz eleget a kínai hatóságok kérésének úgy, hogy közben technológiai titkait is megtartsa, illetve mindez milyen módon érinti majd a cég adatvédelmi irányelveit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények