Hirdetés

Soha nem ért még ilyen sokat az Apple

Újabb rekordot döntött meg az Apple: a tőzsdei árfolyamok alakulása következtében tegnap egy időre a vállalat piaci kapitalizációja (a tőzsdei adatok alapján számolt piaci értéke) átlépte a 700 milliárd dolláros „álomhatárt”. Később a részvényárak némileg visszaestek, így záráskor ez az érték 693,53 milliárd dollár volt.

Hirdetés

Mindez a Steve Jobs halála után kinevezett vezető, Tim Cook sikeres működését igazolja, aki pozícióba kerülése óta megduplázta a részvények értékét. Hogy ez milyen sok, azt nem csak az bizonyítja, hogy eddig nem volt olyan cég az Egyesült Államokban, amelyik névértéken a 700 milliárdot elérte volna (ha az inflációs hatást is beleszámoljuk, akkor a Microsoft 1999-es értéke 874 milliárddal az abszolút csúcstartó), hanem az is, hogy az e téren versenytársnak számító Microsoft és Google jelenleg 400 milliárd alatt van, a korábban ezt a listát vezető ExxonMobil olaj- és gázipari cég piaci kapitalizációja pedig 405 milliárd dollár.

Az Apple piaci kapitalizációja

A Financial Times elemzése szerint a nagyfokú bizalom és a kiugróan magas piaci kapitalizáció egyrészt a kiváló értékesítési adatoknak köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a befektetők különösen sokat várnak az iPhone kínai bevezetésétől. A lap felhívja arra is a figyelmet, hogy az Apple értékének növekedése párhuzamos a nagy versenytárs, a Samsung lendületének megtorpanásával (miután a dél-korai cég üzemi eredménye a legutóbbi negyedévben 60 százalékkal esett vissza, a Samsung komoly termelési, értékesítési és irányítási átalakításra készül).

Elemzők úgy vélik, hogy ha a befektetők várakozásai beteljesülnek, akkor újabb kiváló ünnepi szezon elé néz az Apple, és ha a két éve Tim Cook által bejelentett, egyelőre még titokban tartott fejlesztések is olyanok lesznek, hogy megfogják a fogyasztókat, akkor a cég tőzsdei értéke még tovább nőhet.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények