Itt az új iPhone-zenekar

(Infobulvár) „Szervezzünk zenekart mobiltelefonra” címmel hallgathatnak sajátosan innovatív kurzust a világon elsőként diákok az Egyesült Államokban az informatikus-zenész Georg Essl előadásában. A Michigani Egyetemen frissen indult kezdeményezés célja, hogy az iPhone-ra különféle hangszerek hangját utánzó szoftvereket fejlesszenek a különleges művészi érzékkel megáldott hallgatók, a virtuálisan létrehozott instrumentumokat pedig változatos technikákkal meg is szólaltassák – mint kiderült, akár publikum előtt is: december 9-én tartják első nyilvános koncertjüket.

Essl kollégáival már évek óta foglalkozik a mikrofon újraértelmezésével: egyike azon szakértőknek, akik munkássága lehetővé tette például a népszerű Ocarina alkalmazást, mely az okostelefon mikrofonját hasznosítva fúvós hangszerré varázsolja az iPhone-t. Mivel a készülék beépített szenzorjainak segítségével képes érzékelni a forgatást és a döntést, valamint érintőképernyővel is rendelkezik, nem nehéz magunk elé képzelni, miféle technikával szólatható meg rajta a gitár vagy éppen a pergődob.

Sajnos élő felvétellel Essl csoportjáról egyelőre nem szolgálhatunk, de a Stanford Egyetem hasonló kezdeményezése szerencsére megtekinthető alább.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények