Engedhet a piaci nyomásnak az Apple, nagyobb iPhone-ok jöhetnek

A Reuters hírügynökség az Apple beszállítói láncából származó információkra hivatkozva adta hírül, hogy a kaliforniai cég hosszú idő után engedhet a piaci nyomásnak, és a mostaniaknál jóval nagyobb méretű kijelzővel szerelt iPhone-okat dobhat piacra 2014-ben.

Hirdetés

Az Apple egészen az iPhone 5 megjelenéséig tartotta magát az anno Steve Jobs által tett kijelentéshez, mely szerint a tökéletes kijelzőméret (ami gyakorlatilag az egész készülék méretét is meghatározza) a 3,5 col, és ennél nagyobbat nem szándékoznak használni. Az 5-ös esetében viszont már növeltek valamennyit, igaz, csak vertikális irányba, hogy a telefon ne legyen szélesebb, és minél többet tudjanak átmenteni az egykezes kezelhetőségből. Időközben a legnagyobb konkurens, a Samsung több tízmillió 5-6 colos méret közötti phabletet értékesített, és mára zászlóshajója, a Galaxy S4 is elérte az 5 colos méretet. A dél-koreai cég sikere pedig úgy fest, hogy nem csak a piaci elemzők, hanem az Apple számára is világossá tette, hogy igenis van kereslet a 4 colosnál nagyobb kijelzőjű okostelefonokra is, és meglehetősen sokan vannak, akiknek a tökéletes ergonómiánál többet nyom a latban a nagy képernyő.

A most kikerült információk szerint az Apple egyes beszállítókkal már konzultált a nagyobb méretű kijelzőkről, de a cég még nem döntött arról, hogy tényleg meglépi-e a váltást. Mindenesetre a források két lehetséges modellt említenek, 4,7 és 5,7 colos méretben. Egyikük viszont megemlítette, hogy „folyamatosan változtatják a termékspecifikációt, ezért sosem tudhatod, melyik a végső prototípus” – ez nem meglepő, mert az Apple döntési folyamatait bemutató könyvek és riportok szinte egytől-egyig említik ezt az általában csak startupokra és kisebb méretű cégekre jellemző rugalmasságot.

Tim Cook nemrég a D11 konferencián azt mondta, nincs kizárva, hogy az Apple a jövőben nagyobb méretű telefonokkal rukkoljon el, de szerintük erre eddig nem volt szükség, és most kell feltenniük a kérdést, hogy megérett-e az idő a koncepcióváltásra.

A Reuters két névtelen forrásra hivatkozva azt írja, hogy a már régóta várt olcsó(bb) még idén szeptemberben, az 5S-sel együtt piacra kerülhet, és a két új modell tömeggyártása augusztusban indul. „A próbagyártást eredetileg júniusra tervezték, de az Apple-nek nagyon magas és idealista elvárásai vannak, és a megfelelő színek kikeverése a vártnál tovább tart” – mondta el egy ázsiai forrás, hozzátéve, hogy idén várhatóan húszmillió műanyag iPhone találhat gazdára az Apple harmadik pénzügyi negyedévében. A kijelzőket a Sharp, a Japan Display (a Sony, a Hitachi és a Toshiba egyesített kis- és közepes méretű paneleket gyártó vállalata) és az LG szállítja, az 5S összeszerelését a Foxconn, az olcsóbb, műanyag modellét a Pegatron fogja végezni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények