Hirdetés

Az Apple bemutatta az iPhone 5-öt

A várakozásoknak megfelelően ma az Apple bemutatta új telefonját, az iPhone 5-öt. Mobilról a hivatalos bejelentése előtt talán annyi információmorzsa még sosem szivárgott ki, mint erről a modellről, így a bemutató nagy meglepetésekkel nem szolgált. A magyar idő szerint körülbelül 21 órakor zárult eseményen leleplezték az iPod zenelejátszó-család két új modelljét is, a pletykákban csak iPad miniként emlegetett kisebb tablet premierjére azonban nem került sor.

Hirdetés

Nyújtott retina

Az iPhone 5 a korábbi generációénál nagyobb – de a rivális gyártók csúcsmodelljeinél kisebb –, 4 colos kijelzőt kapott, mely szintén „retina felbontású”, 1136 x 640 pixel megjelenítésére képes (ami 326 ppi pixelsűrűséget jelent). A megjelenítő és így a telefon maga tehát csak egyik irányban nyúlt meg a 4S-hez képest – így eggyel több ikonsor fér el rajta –, szélesebb nem lett, ami az Apple szerint azért jó, mert a ugyanolyan kényelmesen kezelhető és fogható egy kézzel. A vállalat kiemelte: a telefon mindössze 7,6 milliméter vastag, tömege pedig 112 gramm – e paraméterek közül az első világcsúcsnak számít az okostelefonok mezőnyében.

iPhone 5A készülék lelke az új A6 rendszerchip, mely az Apple állítása szerint a korábbi generációval összehasonlítva kétszeres számítási és grafikus teljesítményt nyújt úgy, hogy a lapka mérete és fogyasztása is alacsonyabb lett. További fontos újítás, hogy a telefon támogatja a tévesen 4G-nek is nevezett LTE-mobilhálózatokat, ráadásul immár az Európában használt frekvenciákon is. Ez a hazai felhasználók számára azt jelenti, hogy a készülék együttműködik majd a T-Mobile és a Telenor nagyobb sávszélességet biztosító LTE-szolgáltatásával.

Az iPhone 5 ún. nano SIM kártyát használ, amely nem kompatibilis a meglévő kártyákkal. Az apróbb újítások között van a teljesen újratervezett, de főbb paramétereiben az elődjével megegyező hátlapi kamera, a megnövelt felbontású, 720p-s videók felvételére alkalmas előlapi fényképező, a panorámakép-készítési lehetőség, jobb hangminőséget biztosító mikrofon, illetve a Lightning névre keresztelt dokkcsatlakozó, amely teljesen digitális és a korábbi 30 helyett csak 8 tűt tartalmaz. Az Apple a meglévő perifériákkal való kompatibilitást egy adapterrel biztosítja majd, ezért 29 dollárt kell leszurkolni. (Az iPhone 5 specifikációit és a változtatásokat testvérlapunk, a Mobilaréna részletesen taglalja itt és itt.)

A nyáron bemutatott új mobil-operációsrendszert, az iOS 6-ot futtató készülékek fehér és fekete színben szeptember 21-től lesznek megvásárolhatók Észak-Amerikában és néhány további országban a már megszokott árazással. Előfizetéssel együtt a belépő szintű, 16 GB-os modell ára 199 dollár, a 32 GB-osé 299 dollár, a 64 GB-os változaté pedig 399 dollár lesz. Magyarországon az iPhone 5 szeptember 28-tól lesz elérhető.

A kis iPadre még várni kell

iPod nanoA telefon mellett az Apple frissítette médialejátszóit is. Az új iPod touch ugyanolyan kijelzővel rendelkezik, mint az iPhone 5, és a kétmagos A5 rendszerchip dolgozik benne. Jobb felbontású és fényerejű hát- és előlapi kamerát is kapott ez a modell, mely a vállalat szerint a sorozat legnépszerűbb tagja. Ez az első iPod, amelyen működik a Siri személyi asszisztens. Az új, a nagyobb testvéréhez hasonlóan home gombott is tartalmazó iPod nano kijelzőjét is megnövelték: a 2,5 colos LCD multi-touch érintésvezérlést támogat.

Az Apple bejelentette az iTunes médialejátszó és zene-, könyv- és alkalmazásbolt új, átalakított változatát is, mely októbertől lesz elérhető.

Az elemzők gyakorlatilag biztosra veszik, hogy az iPadből – noha annak idején Steve Jobs ezt a lehetőséget elvetette – az Apple kiad egy kisebb, 7-8 hüvelykes képátlójú kijelzővel szerelt modellt is. A mostani termékbejelentő rendezvény sztárja egyértelműen az új telefon volt, szakértők szerint ezért sem akarta az iPad minit is ma leleplezni a vállalat. A cég terveit ismerő források azonban azt mondják: ez a készülék is megjelenik még a karácsonyi szezon előtt, valószínűleg októberben mutatják majd be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények