Előrelépés az Apple-zsarolás ügyében

A brit rendőrök letartóztattak egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze van az Apple-t zsaroló hackerekhez.

Tegnap, március 28-án a különleges bűncselekmények felderítéséért felelős brit rendőri szervezet, a National Crime Agency (NCA) Londonban letartóztatott egy 20 éves fiatal férfit, akit számítógépes rendszerbe történő illegális behatolással (hackeléssel) és zsarolással gyanúsítanak – és az ilyen ügyekkel rendszeresen foglalkozó Motherboard a hivatalos iratok ismeretében úgy tudja, hogy a letartóztatás kapcsolatban állhat a nagy port felvert, de még jelenleg is elég homályos üggyel, melyben egy magát Turkish Crime Family néven nevező csoport állítólag megzsarolta az Apple-t.

A szóban forgó történet során a Turkish Crime Family a hírek szerint levélben kereste meg az Apple-t azzal, hogy több mint 300 millió iCloud-fiókhoz van hozzáférésük, és amennyiben a vállalat nem fizet nekik 75 ezer dollárt bitcoinban vagy a hozzá hasonló ethereumban (de elfogadnak 100 ezer dollárnyi iTunes ajándékutalványt is), megkezdik a fiókok tartalmának törlését. Mindez úgy került nyilvánosságra, hogy az egyik hacker megkereste a Motherboardot, és megosztott velük néhány képernyőképet a csoport és az Apple közötti levélváltásról.

Nem sokkal ezek után az Apple kiadott egy közleményt, mely szerint szervereik és adatbázisaik intaktak, nem loptak onnan adatokat, ha a hackerek birtokában érvényes bejelentkezési adatok vannak, azok nem tőlük kerültek ki, hanem egy harmadik felet ért támadásból származhatnak, pl. a LinkedIn-nél történt adatvesztésből. Ugyanakkor közölték, hogy együttműködnek a hatóságokkal, hogy azonosítsák a bűnözőket.

Mindenesetre a jelenlegi helyzetben még mindig nem lehet kijelenteni, hogy az iCloud-fiókok biztonságban vannak – akár közvetlenül az Apple-től származnak az adatok, akár máshonnan –, hiszen a csoport tagjai – akár valóban közülük való a gyanúsított, akár nem – hiába adtak ultimátumot a vállalatnak (április 7-ig kellene fizetniük) bármikor beválthatják fenyegetésüket, és megkezdhetik a törlést – már ha valóban a birtokában vannak a bejelentkezési adatoknak. Az óvatosság mindenesetre nem árt, senki nem jár rosszul, ha megváltoztatja a jelszavát az iCloudon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények