Nem vidám dolog iPhone-t gyártani

Szombaton Budapest belvárosában az egyik Apple-márkabolt előtt maroknyi fiatal osztogatott szeleteket az arra járóknak egy „igazságtalanul felvágott” almatortából. Az egy órán át tartó süteményosztás a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) és partnerszervezetei figyelemfelkeltő akciója volt, mellyel a kaliforniai vállalat készülékeit gyártó kínai munkások kizsákmányolására szerették volna felhívni a figyelmet. A megmozdulás a nemzetközi makeITfair akciónap része volt, ennek keretében a világ számos országában szerveztek hasonló kampányokat, Tajvanon, Kínában és Mexikóban pedig tüntetéseket.

Akció az Andrássy úton (Fotó: Dragon Gábor)
Akció az Andrássy úton (Fotó: Dragon Gábor)

Az aktivisták szerint az iPhone és iPad készülékeket is gyártó Foxconn kínai üzemeiben megalázó bérért és körülmények között dolgoznak a munkások. Ez annak ellenére így van, hogy a világ legnagyobb elektronikai gyártójaként számon tartott tajvani vállalat a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltő tavalyi öngyilkossághullám után – 2010-ben az egyik gyárkomplexum területén 19 dolgozó próbált meg véget vetni az életének, közülük 16 sikerrel – ígéretet tett a munkakörülmények javítására, és jelentős fizetésemelésre szánta el magát.

Hirdetés

Nem hiszik el

Az elektronikai eszközöket gyártó munkások méltányosabb foglalkoztatásáért síkra szálló makeITfair projekt szerint a Foxconn csupán kirakatintézkedéseket hozott a közvélemény megnyugtatására, az üzemekben a helyzet valójában változatlan. Az állításukat egy munkáltatói visszaéléseket vizsgáló hongkongi kutatócsoport, a SACOM által készített tanulmánnyal támasztják alá. Ez idén tavasszal készült, és a megállapításait a dolgozókkal – körülbelül 120 betanított munkással és csoportvezetővel – folytatott beszélgetésekre alapozza.

A Foxconn (Hon Hai Precision) április 27-én publikálta negyedik negyedéves pénzügyi jelentését. A vállalat nyeresége 26 százalékkal, 742 millió dollárra csökkent, noha az árbevétel látványosan, 56 százalékkal, 33,1 milliárd dollárra nőtt. Az gyártócég – mely világszerte mintegy 1 millió dolgozót foglalkoztat – a tajvani tőzsdén az elmúlt évben bukdácsolt, 20 százalékos árfolyammínusszal a leggyengébben teljesítő tőzsdei társaságok között van.

Az alapító-vezérigazgató, Terry Kou (Gou) most úgy próbál faragni a működési költségeken, hogy a gyártást a tengerparton található, ipari metropolisszá nőtt Sencsenből a szárazföld belsejében található városokba, Csengtuba (Chengdu), Vuhanba (Wuhan) és Csungcsingba (Chongqing) költözteti át: itt a munkabérek jó 30 százalékkal alacsonyabbak. Az itt található üzemek részarányát a termelésből a tavalyi 10 százalékról az év végéig 25 százalékra tervezik emelni.

A tanulmány szerint már a toborzásnál vannak problémák: a tartományi kormányzat közreműködésével zajló munkafelvétel során hamis képet festenek az elérhető munkabérekről és a munkakörülményekről, a munkások ezért aztán becsapva érzik magukat. A keresetek tavalyi megkétszerezése sem hozott ebben változást, mert – állítják a jogvédők – valójában nem emelés történt, csupán a kifizetett pénzek átcsoportosítása. A dolgozók által kézhez kapott havi apanázs változatlanul 1300 és 1600 jüan (körülbelül 37 és 46 ezer forint) körül mozog, akárcsak a „fizetésemelés” előtt. Annyi történt csupán, hogy a korábban az alacsonyabb alapfizetésen felüli étkezési és lakhatási támogatásokat megszüntették, és beépítették az alapbérbe.

A jelentés megállapítja azt is, hogy a dolgozókat szankciókkal kényszerítik túlórára, melyeket gyakran nem fizetnek ki. A munkások jó részének gyakorlatilag nincs szabadideje: korán kelnek és későn jutnak haza a munkásszállóra. Ez annak ellenére is így van, hogy a szállások többnyire a gyárkomplexumok területén találhatók, ám e telepek magyarországi léptékkel nagyobb városok lennének: a Foxconn legnagyobb, sencseni (Shenzhen) üzemében körülbelül 500 ezer ember dolgozik.

A vizsgálatot végzők a munkavédelem terén is találtak kifogásolnivalót, és kiemelték, hogy a monoton munkát végző dolgozókra a termelési kvóták teljesítése miatt folyamatosan nagy nyomás nehezedik, valamint katonai szigorúság és szellemiség jellemzi a vezetőket. „Az elektronikai iparban dolgozó kínai munkásoknak nincs lehetőségük az önszerveződésre, problémáik megfogalmazására, és nincs képviseletük a bértárgyalásokon. Azt szeretnénk elérni, hogy a világ más tájain is meghallják a gyári munkások hangját. Nagyon fontos, hogy az Apple vezetősége lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a gyári munkások is egy méltányos szelethez juthassanak a tortából” – mondta Debby Csan (Chan), a SACOM jelentésének egyik szerzője.

A kampány résztvevői azt kérik az Apple-től, hogy tegye méltányosabbá beszerzési folyamatait. A méltányos ár kifizetése és a végiggondolt átfutási idő lehetővé teszi a beszállítóknak, hogy tisztes megélhetést biztosító fizetést adhassanak a gyári munkásoknak. Mint rámutatnak: az Apple iPhone 4 fogyasztói árának mindössze 1,1 százaléka (6,54 dollár) az összeszerelés költsége, míg 60 százaléka a vállalat bruttó nyeresége. A cég az idei első naptári – második pénzügyi – negyedévében a nettó profit 95 százalékkal, 5,99 milliárd dollárra nőtt.

A fogyasztók üzenhetnek

Az Apple egyébként eddig is foglalkozott a beszállítóinál és gyártópartnereinél tapasztalható munkakörülményekkel, volt olyan cég, amellyel gyerekmunka miatt felmondták a szerződést. Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa, a makeITfair program magyarországi koordinátora az IT café-nak azt mondta: éppen azért keresték meg a kaliforniai vállalatot, mert hajlandóságot mutat a változtatásra.

A tortaosztó akció idején az aktivisták olyan kártyákat is adtak az érdeklődőknek, mellyel azok a hazai forgalmazó figyelmét hívhatták fel a problémára. Az elektronikus változatot az ügy támogatói a makeITfair oldaláról is „postázhatják” a kaliforniai vállalatnak, egészen a kampány végégi, szeptember 1-jéig. Perényi azt nem tudta megmondani, hogy eddig hány visszajelzés küldtek el más országokból, illetve Magyarországról, de az Apple jelezte feléjük, hogy értesült az akcióról. A mozgalom most azt szeretné, ha a cég vezetése leülne velük egyeztetni.

Azóta történt

Előzmények