2017. október 17., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

A franciák megfejnék az Apple-t

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Egy törvényjavaslat szerint súlyos büntetésre számíthatna a vállalat, ha nem engedelmeskedik a hatóságoknak.

Hirdetés

Még javában forr a vita az Egyesült Államokban arról, hogy az amerikai székhelyű, ám globális tevékenységet végző Apple rákényszeríthető-e arra, hogy a helyi nemzetbiztonsági szolgálatoknak átadjon-e a titkosítás feloldására alkalmas technológiákat, de a múlt évben több terrortámadást is átélt Franciaországban már rárepültek a történetre.

Hétfőn ugyanis egy szocialista képviselő, Yann Galut egy olyan törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, mely szerint az Európában – így Franciaországban is – működő amerikai székhelyű IT-cégeket súlyos bírsággal sújtanák, ha a francia hatóságok számára nem adnak hozzáférést terroristák vagy terrorizmussal gyanúsítottak telefonjaihoz.

A javaslat alapja, hogy a francia rendőrség, illetve nemzetbiztonsági szervek tavaly nyolc olyan telefonhoz jutottak hozzá, melyek kapcsolatba hozhatók terroristákkal, ám az alkalmazott titkosítási módszerek miatt nem férnek hozzá a készülékeken tárolt tartalomhoz. Épp ezért a képviselő azt javasolja, hogy az érintett vállalatok – a Google és az Apple – minimum egymillió eurós bírságot fizessenek készülékenként(!), ha nem segítik a hatóságok munkáját. Gault úgy látja, hogy olyan joghézagról van szó, melyet az érintett multinacionális vállalatok (melyeket ő maximális rosszhiszeműséggel vádol) kihasználnak, és őket csakis pénzzel – pénzbüntetéssel – lehet rávenni az együttműködésre, hiszen számukra csak egy dolog fontos: megszerezni a felhasználók személyes adatait, majd értékesíteni őket – fogalmaz a képviselő.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.