Megleckézteti az Apple-t és a Google-t a mobilpiacon az EU

A mobilos rendszerek tanulmányozásába kezd az EU, hogy hatékonyan reagálhasson az Apple és a Google trösztellenes ügyekben való válaszaira.

Az EU trösztellenes hatósága olyan tanulmányt indított, amely a mobilos rendszereket vizsgálja, hogy a hatóság hatékonyan reagálhasson az Apple és a Google trösztellenes ügyekben való lépéseire, garantálhassa, hogy együttműködnek az új törvényekkel.

Hirdetés

A DMA rákényszeríti az Apple-t és a Google-t, hogy többek között külsős appokat és külsős alkalmazásboltokat engedjenek be az iOS-t és Androidot futtató eszközökre, továbbá, hogy a felhasználók könnyen válthassanak alapértelmezett appokat rivális szolgáltatásokra.

Az Apple szerint a külsős appok telepítésének lehetősége kiberbűnözők és hackerek célpontjaivá teszik majd a mobilokat.

A 300 ezer eurós tanulmány október 17-ig tart, közölte az EB. Céljuk a felügyelet és betartatás támogatása a DMA kapcsán. Az a kapuőr, amely megszegi a DMA-t, az EU-tól olyan nagy bírságot kaphat, amely az éves, globális árbevételének akár 10 százalékát is eléri.

Nem lehetnek a tech óriások egyébként a felhő kapcsán sem nyugodtak: az EU-nak is bőven van vizsgálata az ágazatban, legutóbb pedig a britekről derült ki, hogy trösztellenes vizsgálatot terveznek az Amazon és a Microsoft brit felhőpiaci uralma miatt.

Azóta történt

Előzmények