Két év múlva az Apple lesz a világ legnagyobb informatikai vállalata

Hirdetés

George Colony, a világ egyik meghatározó piackutatójának, a Forrester Researchnek az alapítója (1983) egy, a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában úgy vélekedett, hogy az elképesztő piaci sikereket felmutató Apple a mobil eszközök és alkalmazások iránti igény miatt a következő két évben is tudja tartani az évenkénti ötven százalékos növekedést, és e folyamat 2013-ra azt fogja eredményezni, hogy ez a vállalat lesz az elektronikai szektor piacvezetője, uralkodó cége.

Colony idézte a számokat, amikre alapoz: az Apple a bevezetés évében közel 15 millió iPadet adott el, illetve több mint 90 millió iPhone-t a termék piacra dobása óta eltelt négy évben. Ezek nemcsak önmagukban nagy eredmények, hanem a vállalat üzleti modellje következtében az eszközökhöz kapcsolódó egyéb szolgáltatások, értékesítések – alkalmazások, játékok, speciális szoftverek – is óriási üzletet jelentenek. Mivel ezek mind az Apple-höz kötik a fogyasztókat, a cég jövedelmei ma már csillagászatiak, hamarosan magasabb lehet az árbevételük, mint az olyan történelmi óriáscégeknek, mint az IBM vagy a HP. (Ahogy korábban írtunk róla, a piaci értéket tekintve már most is az Apple az első számú technológiai vállalat.) Ha Colonynak igaza van, és a trend folytatódik, a szeptemberrel záruló kurrens pénzügyi évben 100,3 milliárd dollárra nőhet az Apple árbevétele, két év múlva pedig 200 milliárdra. A HP forgalma tavaly 126, az IBM-é 99,9 milliárd dollár volt, míg a Microsofté százmilliárd alatt van, és e cégek esetében biztosan nem várható reálisan 50 százalékos vagy azt megközelítő bővülés.

A merész becslést azonban nem árt fenntartásokkal fogadni – utal rá az interjú is. A legnagyobb kérdés az, hogy vajon tényleg képes-e az Apple a következő két évben 50 százalék körüli növekedést felmutatni. Ehhez minimum az kellene, hogy – amint eddig – legalább egy olyan új termékkel jelenjenek meg, mely „felrobbantja a piacot”, ahogy az iPhone és az iPad tette. Egy másik, sokat emlegetett kockázat, hogy az Apple egy nagyon különleges cég, minden eddigi jel szerint imázsa, sikere, fejlesztése, innovációi mind erősen függenek a vállalat jelenleg orvosi kezelés alatt álló vezetőjétől, Steve Jobstól. Az Apple-lel kapcsolatban újra és újra felmerül az a kérdés, hogy vajon mi történik akkor, ha ő már nem lesz képes legalább a stratégiák kialakításában részt venni, illetve milyen hatása lehet annak, ha végleg lelép a színpadról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények