2017. október 22., vasárnap

Gyorskeresés

Apple kontra FBI – a jogállamiság a tét

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Mindkét oldalon erős érvek állnak. Ám az Apple a közelmúlt történéseit és üzleti érdekeit mérlegelve bizalmatlan. Joggal.

Az FBI – közvetve az amerikai kormányzat – és egy magáncég, az Apple viszálya először csak az Egyesült Államokban, majd az egész világon hatalmas visszhangot váltott ki – jogosan, mivel az internetes korszak egyik alapproblémája került reflektorfénybe egy konkrét eset kapcsán. A történet egyszerre hallatlanul egyszerű, ugyanakkor végtelenül bonyolult. Nem véletlen, hogy mind a napi, mind a szaksajtóban cikkek százai látnak napvilágot erről, számtalan aspektust felvetve, és a vita hevesen lángol.

A megértéshez szükséges lenne leegyszerűsíteni a helyzetet, ám ez szinte lehetetlen. De annyit azért megtehetünk, hogy próbáljuk szétszálazni, külön-külön felvetni a gondokat.

A kérés jogos?

Hirdetés

Mi a kiindulási alap? Elkaptak – lelőttek – egy terroristát, aki egy globális mozgalom aktivistája volt, és aki feleségével együtt 14 ember halálát okozta. Az FBI birtokába jutott az illető telefonja, és joggal remélik azt, hogy a telefon – egy iPhone – tárolt adatai alapján olyan információkhoz juthatnak, amelyek a továbbiakban segíthetik őket abban, hogy feltérképezve a terrorista kapcsolati hálóját – netán közvetlen infókhoz jutva – sikerül újabb merényleteket megakadályozni.

Ezzel nehéz lenne vitatkozni.

Ám az a helyzet, hogy a terrorista egy olyan készüléket és technológiát használt fel, melyet nem terrortámadásokra terveztek, hanem a felhasználók személyes adatainak maximális védelmére. Így igyekeztek olyan rendszert létrehozni az Apple-nél, mely nemcsak a magányos vagy csoportos támadások ellen nyújt biztosítékot, hanem az esetleges állami kémkedéssel is szemben is – tegyük hozzá, nemcsak az Apple teszi ezt meg, hanem az összes, globális szolgáltatást nyújtó IT-vállalat is, amelyek internetes szolgáltatásokat nyújtanak, hiszen kereskedelmi előny és érdek, hogy a felhasználók biztosak legyenek abban: senki nem fér hozzá magánadataikhoz.

Ezért alkalmazzák az úgynevezett end-to-end titkosítást, ami lényegében azt jelenti, hogy a közvetítő szolgáltató sem lát bele az adatáramlás tartalmába – metaadatokat (ki, mikor, kinek, mikor stb.) természetesen meg tudnak adni jogilag megalapozott kérésre.

Az iPhone-ok új típusú készülékeinél – pontosabban az e készülék által futtatott iOS operációs rendszereknél – ez a folyamat úgy működik, hogy a titkosítási folyamatba nem lehet beavatkozni, nem lehet „visszafejteni”. Az FBI ezért nem is ezt kérte az Apple-től (legalábbis a második körben nem), hanem azt, hogy számukra készítsenek egy új iOS-verziót (csak nekik), amelyik telepítésével a terrorista által használt (iOS 9-es) operációs rendszer beépített biztonsági funkcióit meg lehet kerülni, és így az adatok törlése nélkül lehet hozzáférni a telefonon található információkhoz. (Ezt egyébként a technológiai leírások alapján az FBI is el tudja végezni, ám aránytalanul hosszú idő alatt és nagyon drágán.)

És itt érkeztünk el a lényeghez.

Az Apple meg tudná csinálni

Tim Cook, az Apple vezetője egy pillanatig sem tagadta, hogy egy ilyen szoftvert elő tudnak állítani, ám azzal érvelt, hogy ennek megírása törvényi és etikai akadályokba ütközik.

Nyilván nem véletlen, hogy Cook – utalva a Snowden-kiszivárogtatásokra – azzal érvelt, hogy ha egyszer kiadnak a kezükből egy olyan szoftvert, mely az általuk igen biztonságosnak ítélt rendszer megkerülését biztosítja, akkor már nem lehetnek abban biztosak, hogy ezzel a megoldással a hatóságok nem élnek vissza, illetve nem szivárog ki valamilyen módon máshová, akár az alvilágba is. Itt nyilván arra gondolt, hogy nem bízik a nemzetbiztonsági szolgálatokban: azzal nem lenne baj, hogy egy adott ügyben sikeresen felderítik az elkövetőket, a kapcsolatokat, viszont arra semmi biztosíték nincs, hogy az átadott technológiával az NSA vagy más nemzetbiztonsági szerv nem él vissza – márpedig ez az Apple szempontjából hallatlanul káros lenne, hiszen fogyasztói bizalomvesztéshez vezethet: Nem kéne felnyitni Pandora szelencéjét – fogalmazott az Apple vezetője.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.