Az Apple állítólagos trükközéseit vizsgálja az EU

Az Európai Bizottság (EB) egy vizsgálat előkészületi fázisaként a múlt héten olyan kérdőíveket küldött európai mobilszolgáltatóknak, melyek kérdései a szolgáltató és az Apple szerződési feltételeire vonatkoznak – írta meg vasárnap a Financial Times.

Hirdetés

A beszámoló szerint az EB olyan információkhoz jutott, melyek alapján feltételezhető, hogy az amerikai cég és egyes szolgáltatók olyan terjesztési szerződéseket kötöttek, amelyek alkalmasak arra, hogy a többi okostelefon-gyártót hátrányos helyzetbe hozzák, esetleg kizárják a piacról.

A lap birtokába jutott kilencoldalas dokumentumban többek között rákérdeznek arra, hogy az Apple valóban alkalmaz-e technikai korlátozásokat az iPhone 5 4G-s képességeit illetően Európában. A kérdések többsége azonban az üzleti gyakorlat részleteire vonatkozik: például meghatároz-e az Apple a szolgáltatók számára egy kötelezően megvásárlandó minimum mennyiséget, illetve a szolgáltatók kénytelenek-e vállalni egy olyan kötelezettséget, hogy az Apple készülékeit soha nem adhatják rosszabb feltételekkel, mint a versenytársakét stb.

A Financial Times értesülései szerint a vizsgálat alapját képező panaszokat néhány mobilszolgáltató nyújtotta be.

Az okostelefon-piacon Európában a comScore decemberi adatai szeirnt egyébként a Samsung vezetett 32,3 százalékkal, a második az Apple volt 20,5 százalékkal, őket pedig a Nokia követte 16,3 százalékos részesedéssel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények