Nálunk a nokiás, Amerikában a cipős doboz a menő

Hirdetés

Amikor nemrég az IT café is beszámolt arról, hogy az Apple globális beszerzésekért felelős vezetője megvesztegetési botrányba keveredett, néhányan elviccelődtek a hír topikjában a magyar analógiával, a nokiás dobozzal.

Valószínűleg ők sem sejtették, hogy betaláltak. A Paul Devine ügyében nyomozó hatóságok ugyanis hétfőn jelentették be, hogy a korrupcióval vádolt alkalmazott lakásában a házkutatás alkalmával 150 ezer dollárt találtak készpénzben – egy cipős dobozban. Az Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint emellett találtak 20 ezer dollár értékben más valutákat is, és ennek az összegnek az eredete is kétséges, elképzelhető, hogy vesztegetési pénzről van szó. Ez persze csak a készpénz, a hatóságok azonosítottak bankszámlákat is, amelyek a rajtuk lévő összegekkel szintén a vád erős érvei közé tartoznak.

Ahogy beszámoltunk róla, a vád szerint Devine pénzért bizalmas információkat osztott meg a beszállítói tenderek pályázóival, hogy azok nagy eséllyel pályázzanak a kiírt szerződések elnyeréséért, és ebben – mivel ázsiai cégekről van szó – nagy segítségére volt egy szingapúri képviselő is. Devine a múlt héten kijelentette, hogy nem tartja magát bűnösnek, míg a szingapúri „kapcsolat”, Andrew Ang ellen is vizsgálat indult hazájában. Devine ellen az Apple is pert indított.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények